ΚΟΣΜΟΣ

Καταστροφική η κατάσταση στο Χαλέπι μετά τους βομβαρδισμούς

Καταστροφική η κατάσταση στο Χαλέπι μετά τους βομβαρδισμούς
Συρία, Χαλέπι REUTERS/Abdalrhman Ismail

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στο Χαλέπι, που αποτελεί θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων του Άσαντ.

«Καταστροφική» χαρακτηρίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κι έπληξαν μεταξύ άλλων ένα νοσοκομείο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ανθρωπιστικής δύναμης κρούσης, Γιάν Έγκελαντ, είναι κάτι περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος να σπάσει η αλυσίδα χορήγησης βοήθειας, χάρη στην οποία παραδίδονται εφόδια σε εκατομμύρια Σύρους.

«Δεν μπορώ να εκφράσω πόσα πολλά διακυβεύονται μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες», δήλωσε ο Έγκελαντ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την εβδομαδιαία συνάντηση μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων στη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας.

«Τα μέλη της ISSG ενημερώθηκαν ζωντανά σήμερα για την καταστροφική επιδείνωση των τελευταίων 24-48 ωρών στο Χαλέπι, καθώς επίσης και σε τμήματα της περιοχής της Χομς ... Ουδείς αμφιβάλλει για τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε και ζήτησε να υπάρξει πρόσβαση στη διάρκεια του Μαΐου σε 35 πολιορκούμενες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Στις νέες αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν κατά ανταρτοκρατούμενων περιοχών του Χαλεπίου, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων, και τρία παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Εκφράζονται μάλιστα φόβοι πως ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί επειδή υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.

Πέραν των αεροπορικών επιδρομών, συνεχίζονται και οι μάχες σώμα με σώμα στα τμήματα της πόλης που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Άσαντ, όπου από τα πυρά των ανταρτών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ