ΚΟΣΜΟΣ

Συμπλοκές βουλευτών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (vid)

Συμπλοκές βουλευτών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (vid)
Τουρκική Εθνοσυνέλευση REUTERS/Stringer

Επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων του κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση κατέληξε σε ανταλλαγή γροθιών μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και Κούρδων συναδέλφων τους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η επιτροπή συγκλήθηκε προκειμένου να συζητήσει την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση περί άρσης της ασυλίας των βουλευτών που έχουν ήδη προκαλέσει τέτοιους είδους επεισόδια.

Αυτό το μέτρο αναμένεται να ισχύσει για όλα τα πολιτικά κόμματα, όμως οι πολέμιοι της τουρκικής κυβέρνησης διακρίνουν σε αυτό, έναν ελιγμό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), να διαλύσει το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Οι βουλευτές του δεύτερου, ενδέχεται να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, σε περίπτωση άρσης της ασυλίας τους, για την υποστήριξη που φέρονται να προσφέρουν στους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Ένταση υπήρξε και χθες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση με συμπλοκή μεταξύ των βουλευτών, ωστόσο τα επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα στην επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων είναι σοβαρότερα.

Σήμερα, όχι μόνο πολλοί βουλευτές γρονθοκόπησαν με μανία τους «συναδέλφους» τους που κατάφεραν να στριμώξουν σε μια γωνιά της αίθουσας, αλλά επιπλέον κάποιοι άλλοι ανέβηκαν πάνω στα τραπέζια για να επιτεθούν στους αντιπάλους τους.

Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν η συνεδρίαση να αναβληθεί για τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ