ΚΟΣΜΟΣ

Οι βελγικές αρχές θα εφοδιάσουν τον πληθυσμό με χάπια ιωδίου

Οι βελγικές αρχές θα εφοδιάσουν τον πληθυσμό με χάπια ιωδίου

Οι βελγικές αρχές πρόκειται να εφοδιάσουν όλο τον πληθυσμό της χώρας με μια συγκεκριμένη δοσολογία ταμπλετών ιωδίου, μετά από πληροφορίες ότι οι τζιχαντιστές του ISIS κατασκευάζουν «βρώμικες» βόμβες.

Τα χάπια ιωδίου εμποδίζουν την συσσώρευση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα κι έχουν ξαναμοιραστεί στους κατοίκους που διαμένουν σε απόσταση μικρότερη των 20 χλμ. από τα πυρηνικά εργοστάσια του Τιχάνζ και του Ντοέλ.

Η Μάγκι ντε Μπλοκ, η υπουργός Υγείας της χώρας, δήλωσε ότι τώρα η απόσταση αυτή θα επεκταθεί στα 100 χλμ. καλύπτοντας το σύνολο του πληθυσμού των 11 εκατομμυρίων, μετά από σχετική απόφαση συμβουλίου ειδικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, τα χάπια θα αποσταλούν στα φαρμακεία και το κοινό θα κληθεί να παραλάβει μια συγκεκριμένη δοσολογία σε περίπτωση επίθεσης. Τα παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα έχουν προτεραιότητα.

Οι πληροφορίες, που προέκυψαν μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ότι ο ISIS σχεδίαζε την απαγωγή ενός ανώτερου στελέχους πυρηνικού εργοστασίου του Βελγίου και την κατασκευή «βρώμικης» βόμβας, έθεσαν σε συναγερμό τις αρχές ενώ προληπτικά οι άδειες εισόδου 11 εργαζομένων σε πυρηνικό εργοστάσιο, ανακλήθηκαν.

Ο Ιμπραήμ και ο Χαλίντ αλ Μπακράουι, τα αδέλφια που σκόρπισαν τον θάνατο στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το Μετρό, πιστεύεται ότι σχεδίαζαν να κλέψουν και να διασπείρουν ραδιενεργό υλικό σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οι τζιχανιστές είχαν καταγράψει τις κινήσεις ενός ανώτερου στελέχους της πυρηνικής βιομηχανίας του Βελγίου ενώ το οπτικό υλικό της παρακολούθησης βρέθηκε στον υπολογιστή ενός υπόπτου.

Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό και την κατασκευή της «βρώμικης» βόμβας, σύμφωνα με τις αρχές, παίζει ο Μοχάμεντ Μπακαλί από τις Βρυξέλλες, ο οποίος συνελήφθη τον Νοέμβριο για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έφοδο στο διαμέρισμα της γυναίκας του όπου ανακάλυψε το υλικό με την καταγραφή των κινήσεων του ανώτερου στελέχους πυρηνικού εργοστασίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ