ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Νεκροί όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου που συνετρίβη

Νορβηγία: Νεκροί όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου που συνετρίβη
REUTERS/ NTB SCANPIX

Σταμάτησαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των 2 αγνοουμένων επιβατών του ελικοπτέρου που συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή της Νορβηγίας, κοντά στην πόλη Μπέργκεν.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί 11 ανθρώπων από τη θάλασσα, όμως οι αρχές θεωρούν ότι και οι 13 επιβαίνοντες στο ελικόπτερο είναι νεκροί.

Από τους 11 επιβάτες και τα δύο μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου της εταιρείας Statoil, το οποίο επέστρεφε στην ξηρά από την εξέδρα άντλησης πετρελαίου Gullfaks B, οι 11 ήταν Νορβηγοί, ένας Βρετανός και ένας Ιταλός.

"Το ελικόπτερο καταστράφηκε ολοσχερώς", ανέφερε το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, το οποίο με ανάρτησή του στο twitter, διευκρίνισε ότι έχουν σταματήσει οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε νορβηγικά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι είδαν το στροφείο του ελικοπτέρου να ξεκολλά από το ελικόπτερο λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή. Σύμφωνα με αυτούς, το στροφείο αποκολλήθηκε από το ελικόπτερο στον αέρα.

Το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση NRK ότι το στροφείο βρέθηκε στην ξηρά, σε απόσταση 200-300 μέτρων από την καμπίνα του ελικοπτέρου, η οποία έχει βυθιστεί στη θάλασσα.

Η Statoil ανακοίνωσε ότι μετά το δυστύχημα διακόπηκαν οι εργασίες άντλησης στην εξέδρα Gullfaks B, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα λειτουργήσει ξανά.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Νορβηγίας αποφάσισε να καθηλώσει προσωρινά όλα τα ελικόπτερα τύπου Eurocopter EC225LP -ίδιου με αυτού που συνετρίβη- όμως διευκρίνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθορίσει τα αίτια της συντριβής.

Η πρωθυπουργός και ο βασιλιάς της Νορβηγίας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, στην περιοχή όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, στα δυτικά του Μπέργκεν, πετούν πολύ συχνά ελικόπτερα που μεταφέρουν εργαζομένους από και προς τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου, ενώ διευκρινίζεται ότι οι καιρικές συνθήκες σήμερα στην περιοχή ήταν καλές.

Η Airbus Helicopters -η πρώην Eurocopter Group-, θυγατρική της Airbus Group εξέφρασε "τη βαθύτατη λύπη της για την τραγωδία" και συλλυπήθηκε τους συγγενείς των θυμάτων. "Η ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Airbus Helicopters και παρέχουμε την πλήρη υποστήριξή μας στους ερευνητές του δυστυχήματος", σημείωσε.

Ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου, που σήμερα είναι γνωστός με την ονομασία H225 Super Puma, χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:

Συντριβή ελικοπτέρου στη Νορβηγία με 13 επιβαίνοντες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ