ΚΟΣΜΟΣ

Στο φυσικό τους περιβάλλον επιστρέφουν 33 λιοντάρια που σώθηκαν από τσίρκο

Στο φυσικό τους περιβάλλον επιστρέφουν 33 λιοντάρια που σώθηκαν από τσίρκο
Λιοντάρι σε αιχμαλωσία, το οποίο θα αφεθεί ελεύθερο σε φυσικό καταφύγιο στην Αφρική REUTERS/Siphiwe Sibeko

Ελεύθερα σε ένα φυσικό καταφύγιο στη Νότια Αφρική θα ζουν στο εξής τα 33 λιοντάρια που διασώθηκαν από τσίρκο στη Νότιο Αμερική. Έπειτα από το κουραστικό υπερατλαντικό ταξίδι τους, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στην ιστορία επιχείρησης μεταφοράς αιλουροειδών σε αιχμαλωσία, θα απελευθερωθούν στη φύση.

Τα λιοντάρια, που αναχώρησαν στις 29 Απριλίου από το Περού, έφθασαν στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, ταλαιπωρημένα μεν από το υπερατλαντικό ταξίδι, αλλά σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τη Γιαν Κρίμερ, πρόεδρο της Animal Defenders International (ADI), της ΜΚΟ που έχει αναλάβει αυτή τη μεγάλη επιχείρηση στην οποία έχει δοθεί η ονομασία «Πνεύμα ελευθερίας». «Έζησαν μια πραγματική κόλαση. Τα χτυπούσαν και τα άφηναν νηστικά... Τα φέρνουμε στον παράδεισο, στις ρίζες τους», είπε.

Έπειτα από μια πτήση 15 και πλέον ωρών, τα λιοντάρια μεταφέρθηκαν με δύο φορτηγά στο νοτιοαφρικανικό καταφύγιο Emoya (Emoya Big Cat Sanctuary), σε μια έκταση 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων κλειστή στο κοινό, όπου θα λάβουν φροντίδα και τροφή.

«Στη διάρκεια των επόμενων μηνών, το ενδιαίτημά τους θα επεκτείνεται στον βαθμό που θα συνηθίζουν στην καινούρια τους ζωή και το ένα θα ημερώνει το άλλο», πρόσθεσε η Κρίμερ.

Από τα 33 αιλουροειδή, τα 24 προέρχονται από το Περού και τα εννέα από την Κολομβία. Οι δύο χώρες έχουν εγκρίνει νόμους που απαγορεύουν τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκο, το 2011 και 2013 αντίστοιχα.

Αν στην Κολομβία το τσίρκο Μπουκαραμάνγκα (βορειοανατολικά) παρέδωσε οικειοθελώς τα λιοντάρια του, στο Περού η ΜΚΟ χρειάστηκε τη συνδρομή των δυνάμεων της τάξης προκειμένου να εξασφαλίσει την εφαρμογή του νόμου και να αποσπάσει τα ζώα από την επώδυνη αιχμαλωσία τους.

2016 04 29T145353Z 1258593323 S1AETBEHOJAA RTRMADP 3 ANIMALS CIRCUS LIONS

Ταλαιπωρημένο λιοντάρι μέσα στο κλουβί του μετά το υπερατλαντικό ταξίδι/Πηγή: REUTERS/Janine Costa

Σύμφωνα με την ADI, πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην Ιστορία επιχείρηση μεταφοράς αιλουροειδών σε αιχμαλωσία.

Αυτή η ασυνήθιστη επιχείρηση επαναφοράς των λιονταριών στο φυσικό περιβάλλον τους δεν μπορεί παρά να φέρει στον νου την ταινία κινουμένων σχεδίων "Μαγαδασκάρη" των στούντιο DreamWorks, όπου παρακολουθούμε τις περιπέτειες του Άλεξ του λιονταριού και άλλων τριών ζώων που δραπετεύουν από τον ζωολογικό κήπο του Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη για να καταλήξουν μέσα στη φύση στο νησί της Μαγαδασκάρης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ