ΚΟΣΜΟΣ

Β.Κορέα: Απαγορεύτηκαν γάμοι και κηδείες ενόψει συνεδρίου

Β.Κορέα: Απαγορεύτηκαν γάμοι και κηδείες ενόψει συνεδρίου
Liu Xingzhe/ChinaFotoPress via Getty Images/Ideal Images

Απαγορεύτηκαν οι γάμοι και οι κηδείες στην Πιονκγιάνκ, ενόψει του πρώτου συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος μετά από 36 χρόνια, σύμφωνα με την Independent.

Η ενίσχυση της ασφάλειας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μέτρο για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Ενοποίησης.

Η τελευταία διάσκεψη του κόμματος, πραγματοποιήθηκε το 1980, πριν από τη γέννηση του Κιμ, που είναι το τρίτο μέλος της οικογένειας του που ασκεί την εξουσία.

Η Δύση ενδιαφέρεται άμεσα για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Κιμ σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και να προβλέψει τις κινήσεις του, στα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας που σχετίζονται με την ανάπτυξη πυραυλικού και πυρηνικού οπλοστασίου από τη Βόρεια Κορέα.

Τον Μάρτιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε βαριές κυρώσεις για τη Β. Κορέα, με στόχο να παρακρατηθούν τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται από τη Πιονγκγιάνγκ για τις πυρηνικές δοκιμές και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων. Μάλιστα, οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στη δυναστεία.

«Αυτές οι ενέργειες είναι σύμφωνες με την μακρόχρονη δέσμευση μας να ασκήσουμε συνεχή πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας», υπογράμμισε με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχτούν τις παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας και θα συνεχίσουμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα μέχρι να εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο Έρνεστ.

Στη Βόρεια Κορέα επιβάλλονται κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006, λόγω των επανειλημμένων πυρηνικών δοκιμών και δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων. Πέραν του εμπάργκο όπλων των ΗΕ, η Πιονγκγιάνγκ απαγορεύεται να εισάγει και να εξάγει πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία και αγαθά πολυτελείας.

Το συνέδριο είναι πιθανό να διαρκέσει τέσσερις ή πέντε ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ