ΚΟΣΜΟΣ

Αναθεωρείται η Συνθήκη Δουβλίνου με χρηματικές ποινές σε όσους αρνούνται πρόφυγες

Αναθεωρείται η Συνθήκη Δουβλίνου με χρηματικές ποινές σε όσους αρνούνται πρόφυγες
REUTERS

Σχέδιο αναθεώρησης των κανόνων του Δουβλίνου προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, στο οποίο θα προβλέπεται η δικαιότερη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χρηματικές ποινές σε όσες χώρες αρνούνται να τους υποδεχθούν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, το αναθεωρημένο σχέδιο έχει στόχο την βελτίωση των κανόνων που ισχύουν μέχρι με την εισαγωγή ενός «διορθωτικού μηχανισμού κατανομής» σε περίπτωση επιβάρυνσης μεμονωμένων κρατών μελών και την πανευρωπαϊκή αυτόματη καταχώρηση των αιτούντων άσυλο.

Στην περίπτωση που χώρες μέλη αρνηθούν την συμμετοχή τους, θα πρέπει να καταβάλουν 250.000 ευρώ ως «εισφορά αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καταφθάνουν, αλλά από ένα σημείο και μετά θα τίθεται σε ισχύ ο λεγόμενος «διορθωτικός μηχανισμός κατανομής», ο οποίος προβλέπει την κατανομή τους ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ της εκάστοτε χώρας.

Ο αυτόματος μηχανισμός θα τίθεται σε ισχύ σε καταστάσεις κατά τις οποίες «τα κράτη μέλη έρχονται αντιμέτωπα με δυσανάλογη πίεση, ώστε να εξασφαλίζεται η αναλογική κατανομή μεταξύ των κρατών μελών», όπως αναφέρει το σχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση της γερμανικής εφημερίδας.

Επίσης, το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO) πρόκειται να μετατραπεί σε «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου», η οποία θα είναι στο εξής αρμόδια για την πλήρως αυτοματοποιημένη καταγραφή των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ με δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, αλλά και την αυτόματη κατανομή των προσφύγων όταν ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων μιας χώρας μέλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ