ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλης κλίμακας βιολογική επίθεση με άνθρακα σχεδίαζαν τρομοκράτες στην Κένυα

Μεγάλης κλίμακας βιολογική επίθεση με άνθρακα σχεδίαζαν τρομοκράτες στην Κένυα
REUTERS

Μεγάλο σχέδιο που προέβλεπε πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα από ένα ανώνυμο τρομοκρατικό δίκτυο της ανατολικής Αφρικής με δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος απέτρεψαν οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Κένυα.

Το εν λόγω σχέδιο προέβλεπε χτυπήματα σε “πολλούς στόχους στην Κένυα”, όπως ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας Τζόζεφ Μποινέτ (Joseph Boinnet). Οι αρχές στην Κένυα και την Ουγκάντα έχουν συλλάβει 3 άτομα μέχρι στιγμής –ένας εξ αυτών φοιτητής ιατρικής με το όνομα Μοχάμεντ Αμπντι Αλί (Mohammed Abdi Ali), ο οποίος έκανε την ειδικότητά του σε νοσοκομείο της χώρας.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες είναι η γυναίκα του Αλί και μια φίλη της, οι οποίοι βρίσκονται υπό κράτηση στην Ουγκάντα. Ο Αλί συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή, ενώ όπως μεταδίδει το CNN, οι αρχές στην Κένυα ψάχνουν για δύο ακόμα φοιτητές ιατρικής, τους οποίους υποψιάζονται ως συνεργούς του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το τρομοκρατικό δίκτυο επαφών των φοιτητών επεκτείνεται από την Κένυα μέχρι τη Σομαλία, τη Λιβύη και τη Συρία.

“Οι ύποπτοι σχεδίαζαν μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις, παρόμοια με την πολύνεκρη επίθεση σε εμπορικό κέντρο (στο Ναιρόμπι το 2013), με στόχο να σκοτώσουν αμάχους”, ανέφερε ο Μποινέτ.

“Το δίκτυό του περιλάμβανε ειδικευόμενος γιατρούς με τους οποίος σχεδίαζαν να εξαπολύσουν μια βιολογική επίθεση στην Κένυα, χρησιμοποιώντας άνθρακα”, πρόσθεσε.

Δικαστήριο στην Κένυα επέτρεψε την κράτηση του Αλί για 30 ημέρες, προκειμένου οι αρχές να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.

Η Κένυα έχει γίνει στόχος εδώ και καιρό και κατά καιρούς βάση της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπααμπ, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, αλλά ο ISIS επιχειρεί τελευταία να κερδίσει τον έλεγχο της περιοχής.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο ISIS προσπαθεί να εγκαθιδρύσει την παρουσία του στην Κένυα. Οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι αν η τρομοκρατική οργάνωση αποκτήσει στήριξη και μέλη στην περιοχή, θα μπορεί να χρησιμοποιεί την Κένυα ως βάση για να εξαπολύει επιθέσεις στη Δύση.

Η αστυνομία εκτιμά ότι τουλάχιστον 20 νέοι Κενυάτες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και τη Λιβύη για να εισχωρήσει στον ISIS. Οι αρχές εξέφραζαν εδώ και καιρό τις ανησυχίες τους για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση των νέων στα σχολεία και στα πανεπιστήμια της Κένυας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ