ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Η μεγάλη πυρκαγιά καθυστερεί την πετρελαϊκή παραγωγή

Καναδάς: Η μεγάλη πυρκαγιά καθυστερεί την πετρελαϊκή παραγωγή
REUTERS/Chris Wattie

Η μαζική εκκένωση των κατοίκων από την πετρελαϊκή πόλη του Φορτ ΜακΜάρεϊ στον Καναδά, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει σημαντικά την επανέναρξη της πετρελαϊκής παραγωγής.

Η εκτίμηση αυτή, διατυπώνεται παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις πετρελαϊκής παραγωγής έχουν προστατευτεί από τη φωτιά.

Η φωτιά συνεχίζεται από χθες για δεύτερη εβδομάδα, ενώ έχει καταστρέψει ολόκληρες γειτονιές στην αναφερόμενη πόλη, οδηγώντας σχεδόν 100.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Παρά τη θετική εκτίμηση των αξιωματούχων του Καναδά χθες, αναφορικά με τις ενδείξεις αρχικού ελέγχου των μετώπων της φωτιάς, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα στις διεθνείς αγορές, υπό την εκτίμηση ότι η μείωση των καναδικών εξαγωγών πετρελαίου, θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό.

Εν τω μεταξύ, πολύ βραδύτερα από τους φόβους που υπήρχαν επεκτείνονται οι φωτιές στο Φορτ ΜακΜάρεϊ του Καναδά, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της επαρχίας της Αλμπέρτα.
Αναθεωρήθηκαν έτσι προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για τις κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις σε 1.612 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Όπως σημείωσε η Ρέιτσελ Νότλεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η απομάκρυνση των 25.000 κατοίκων που είχαν εγκλωβισθεί βόρεια της πόλης ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί.

Πλέον με την επιβράδυνση της επέκτασης, οι εστίες βρίσκονται ακόμη σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα της επαρχίας του Σασκατσούαν.

Από τη μεριά του, ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Αλμπέρτα δήλωσε ότι "χάρη στη μητέρα φύση", με καιρικές συνθήκες περισσότερο ευνοϊκές και επίσης χάρη στην αδιάκοπη προσπάθεια όλων των πυροσβεστών, "κατορθώσαμε να ανακόψουμε τους περισσότερους δρόμους της φωτιάς στο Φορτ ΜακΜάρεϊ".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απειλή απομακρύνθηκε, χωρίς να εξαλειφθεί όμως, για τα ορυχεία της πετρελαιοφόρου άμμου βόρεια της πόλης.

Η πυροσβεστική υπηρεσία υπλογίζει στις αυριανές βροχοπτώσεις και στους δυτικούς ανέμους για την απώθηση των πυρκαγιών προς την ανατολή και μακριά από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τις προσεχείς ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ