ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιογράφος του BBC συνελήφθη και θα απελαθεί από την Β. Κορέα

Δημοσιογράφος του BBC συνελήφθη και θα απελαθεί από την Β. Κορέα

Ο ανταποκριτής του BBC Rupert Wingfield-Hayes συνελήφθη στην Βόρεια Κορέα και πρόκειται να απελαθεί από τη χώρα για «απρεπές ρεπορτάζ».

Όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχο στην Πιονγκγιάνκ, ο ανταποκριτής του BBC βρισκόταν στη Βόρεια Κορέα μαζί με την παραγωγό Maria Byrne και τον κάμεραμαν Matthew Goddard, όταν οι αρχές τους συνέλαβαν την Παρασκευή ενώ ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν από την χώρα.

Σύμφωνα με το BBC, o ρεπόρτερ Wingfield-Hayes ανακρίθηκε επί οκτώ ώρες από αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας και υποχρεώθηκε να υπογράψει μια απολογία.

Οι αρχές της χώρας ισχυρίστηκαν ότι ένα θέμα που έκανε ο δημοσιογράφος σχετικά με το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ήταν «προσβλητικό» για την χώρα και τον ηγέτη Κιμ Γιοννκ Ουν.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται η φράση :«Τι ακριβώς έχει κάνει για να αξίζει τον τίτλο του στρατάρχη είναι δύσκολο να πω. Στην κρατική τηλεόραση ο νεαρός ηγέτης φαίνεται ότι δαπανά πολύ χρόνο να κάθεται σε μια μεγάλη καρέκλα παρακολουθώντας στρατιωτικές ασκήσεις σε βουνοπλαγιές».

Ο ανταποκριτής του BBC απελάθηκε από τη χώρα, εξαιτίας των φραστικών επιθέσεών του στο σύστημα της Βόρειας Κορέας, αλλά και της μη αντικειμενικής κάλυψης του ρεπορτάζ του, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Εθνικής Επιτροπής Ειρήνης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι έχει απαγορευτεί δια παντός, η είσοδος του συγκεκριμένου δημοσιογράφου στη Βόρεια Κορέα.

Την Παρασκευή, στην χώρα διέξηχθη το πρώτο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, μετά από 36 χρόνια. Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας από το BBC, έκανε το ταξίδι στην Πιονγκγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ