ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικοί τόνοι από τον Κάμερον για το επικείμενο δημοψήφισμα

Δραματικοί τόνοι από τον Κάμερον για το επικείμενο δημοψήφισμα
REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έκανε έκκληση σήμερα στα πατριωτικά αισθήματα των Βρετανών και τους κάλεσε να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Ο Κάμερον έκανε λόγο για ένα δημοψήφισμα που θα καθορίσει την «μοίρα της χώρας» και το οποίο θα έχει «πραγματικές, μόνιμες και άμεσες συνέπειες» για όλους στους Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως κατανοεί γιατί κάποιοι ψηφοφόροι «αμφιταλαντεύονται μεταξύ του μυαλού και της καρδιάς τους» ενώ τόνισε πως παρά τα λάθη της η Μ. Βρετανία είναι καλύτερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το να είναι μέρος (η Μ. Βρετανία) της Ε.Ε. αποτελεί «ένα από τα εργαλεία» που κρατά την χώρα ασφαλή, πρόσθεσε ο Κάμερον και υποστήριξε ότι η Ε.Ε. ισχυροποιεί την δύναμή της στον κόσμο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιτέθηκε «σε αυτούς που θέλουν την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ισχυρίστηκε ότι αν η Μ. Βρετανία προκαλούσε ένα τέτοιο συμβάν θα συνιστούσε μια «πράξη ανευθυνότητας άνευ προηγουμένου».

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ευρώπη έχει μια βίαιη και ταραγμένη ιστορία. Αυτά είναι γεγονότα. Όχι μόνο είμαστε οικονομικά ισχυρότεροι και σε καλύτερη θέση ως μέρος μιας αγοράς 500 εκατ. ανθρώπων, αλλά κρατάμε ασφαλή τον λαό μας».

Την ίδια ώρα ο Κάμερον τόνισε πως αυτοί που θα πληγούν περισσότερο από μια έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. θα είναι «οι απλοί άνθρωποι» προσθέτοντας:

«Οι ευκατάστατοι και οι πλούσιοι, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα είναι μια χαρά, αν όμως φύγουμε από την Ε.Ε. οι δουλειές και οι ζωές των απλών ανθρώπων θα βρεθούν υπό απειλή».

Δεν θέλουν brexit οι επιχειρήσεις

Μικρή αύξηση καταγράφει ο αριθμός των ηγετικών στελεχών βρετανικών επιχειρήσεων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το Ινστιτούτο Διευθυντών (IoD) ανέφερε ότι το 63% των υψηλόβαθμων στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμούν η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ, συγκριτικά με 60% στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου.

Το 29% των ερωτηθέντων επιθυμεί η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, συγκριτικά με 31% προηγουμένως, ενώ 8% των συμμετεχόντων εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Ο επικεφαλής του IoD, Σάιμον Γουόκερ, είπε ότι η σημασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και η δυνατότητα πρόσληψης εκπαιδευμένων εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ οδηγεί τα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων στο να τάσσονται ολοένα και περισσότερο υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση.

Η δημοσκόπηση των μελών της IoD, με δείγμα 1.224 ατόμων, διενεργήθηκε μεταξύ 13 και 28 Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ