ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή στο Σινά: στοιχεία, ερωτήματα και αντιφάσεις

Συντριβή στο Σινά: στοιχεία, ερωτήματα και αντιφάσεις
Οι σωροί μεταφέρονται από το σημείο της συντριβής, με προορισμό τη Μόσχα Geatty Images

Τα ερωτήματα πολλά και οι πληροφορίες που διαδέχονται η μία την άλλη για τα αίτια της πτώσης του ρωσικού αεροσκάφους το Σάββατο στο Σινά, είναι, ουκ ολίγες φορές, αντιφατικές. Τρομοκρατική ενέργεια με την υπογραφή του ISIS, ανθρώπινο λάθος ή τεχνική βλάβη; Όλα αυτά την ώρα που μεταφέρονται τα πρώτα πτώματα των επιβατών στην Ρωσία, η οποία θρηνεί για την τραγωδία. 

[Νεότερη ενημέρωση 12:49]

Πλήρως ελεγμένες ήταν και οι δύο μηχανές του αεροσκάφους της Kogalymavia, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στους δημοσιογράφους στη Μόσχα. Επιπλέον, ανέφερε ότι το πλήρωμα δεν ενημέρωσε για οποιαδήποτε προβλήματα κατά τη διάρκεια των 23 λεπτών που βρισκόταν σε πτήση.Ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατον το Airbus να διαλυθεί στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι η μοναδική δυνατή εξήγηση είναι "φυσικές ή μηχανικές ενέργειες".

Την ίδια ώρα σε μια δήλωση που προκαλεί ερωτηματικά προέβη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, καθώς, σύμφωνα με το Reuters, σε ερώτηση αν πρέπει να αποκλειστεί τρομοκρατική ενέργεια, απάντησε ότι “κανένα ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλειστεί”.

Πάντως, πηγή της επιτροπής που εξετάζει το "μαύρο κουτί" δήλωσε στο Reuters ότι το αεροπλάνο δεν χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ επιβεβαιώσε ότι ο πιλότος δεν είχε ενημερώσει για κάποια βλάβη πριν από τη μοιραία πτώση.

[Νωρίτερα]

Οι πρώτες 144 από τις 224 σορούς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος στην Αίγυπτο μεταφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Αγία Πετρούπολη με αεροσκάφος της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ ένα δεύτερο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τις υπόλοιπες πρόκειται να απογειωθεί από το Κάιρο απόψε στις 2000 ώρα Ελλάδος.

Η συντριβή του αεροσκάφους, μόλις 23 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, είναι η χειρότερη αεροπορική καταστροφή που έχει γνωρίσει ποτέ η Ρωσία.

Ρώσος εμπειρογνώμονας υποστηρίζει ότι το μοιραίο αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα. Ωστόσο, οι άνδρες των σωστικών συνεργείων έχουν πει ότι το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο, μόλις προσέκρουσε στο έδαφος, γι αυτό άλλωστε βρέθηκαν νεκροί επιβάτες δεμένοι στις θέσεις τους.

Επίσης, αυτόπτες μάρτυρες έχουν αναφέρει ότι είδαν φλόγες από τον κινητήρα.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τμήματα του αεροσκάφους και απανθρακωμένα πτώματα σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων κάτι που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δείχνει ότι το Airbus δεν κατέπεσε ακέραιο αλλά διαλύθηκε ή εξερράγη εν πτήσει. "Η διάλυσή του έγινε στον αέρα και τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μια μεγάλη έκταση, περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων", είπε, από το Κάιρο όπου βρίσκεται, ο Βίκτορ Σοροτσένκο, διευθυντής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (MAK). Διευκρίνησε ωστόσο, ότι ακόμη είναι "πολύ νωρίς για να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα". Η έρευνα γίνεται από τη Ρωσία, με Αιγύπτιους, Γάλλους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν την κατασκευάστρια εταιρεία Airbus, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρουν πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας ακόμη κι αν αχρηστευτεί ο ένας από τους δύο κινητήρες δεν μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή του αεροπλάνου.

Σύμφωνα με τον Les Abend, κυβερνήτη ενός αεροσκάφους 777 για μεγάλη αεροπορική εταιρία και εμπειρία 31 ετών, το αεροπλάνο υπέστη απώλεια στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα του αέρα πάνω από τα φτερά ήταν τόσο χαμηλή ώστε πια δεν μπορούσε να προκαλέσει ανύψωση του σκάφους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τον χειριστή του αεροπλάνου που πρέπει να διενεργήσει έκτακτους χειρισμούς σε μια τόσο αραιή ατμόσφαιρα και σε τόσο υψηλό υψόμετρο.

Η Ρωσία περνά από το μικροσκόπιο όλα τα Airbus A321

Η Ρωσία θρηνεί για τα θύματα και περνά από κόσκινο τα Airbus. Ασαφές παραμένει εάν η εταιρεία Kogalymavia θα συνεχίζει να κάνει πτήσεις με Airbus A321. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί, εάν θα αποσύρει όλο το στόλο με αυτού του τύπου τα αεροσκάφη που διαθέτει προκειμένου να κάνει μαζικό έλεγχο ή ακόμη και εάν θα συνεχίσει τη λειτουργία της. Οι πληροφορίες από την εταιρεία και την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας αερομεταφορών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας THC Holding, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αρχές έδωσαν εντολή στην αεροπορική εταιρεία Kogalymavia να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των αεροσκαφών τύπου Airbus A321 που διαθέτει. Η Οξάνα Γκολοβίνα, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τη λειτουργία της, τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά καθώς τα αεροσκάφη θα ελεγχθούν διαδοχικά. "Η εταιρεία συνεχίζει τη λειτουργία της", είπε χαρακτηριστικά.

Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι πληροφορίες που έδωσε η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ελέγχου αεροσκαφών, Αναστασία Ντομπρόφσκαγια, σε συνέντευξή της στη δημόσια ρωσική τηλεόραση. Συγκεκριμένα, είπε, ότι, έχει δοθεί εντολή στην εταιρεία να μην πετούν τα αεροσκάφη Α321 μέχρις ότου να μελετηθούν όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την τραγωδία στο Σινά.

Ξεκίνησε η εξέταση των μαύρων κουτιών

Οι Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν την εξέταση του περιεχομένου των δύο μαύρων κουτιών του ρωσικού Airbus A321. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας για να κάνουν δηλώσεις. "Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να εργαστούν και να μην αναφερόμαστε σε αιτίες καθώς αυτό ακριβώς αποτελεί το αντικείμενο μιας μεγάλης, περίπλοκης τεχνικής έρευνας... Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και ερευνών που μπορεί να κρατήσουν μήνες", συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μάρκιν αποκάλυψε ότι οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει τα τεχνικά έγγραφα του αεροσκάφους που κατέπεσε, έχουν πάρει καταθέσεις από τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση των αεροσκαφών της εταιρείας Kogalymavia καθώς επίσης και από το πλήρωμα μιας πρόσφατης πτήσης της ίδιας εταιρείας.

Συλλυπητήρια Παυλόπουλου σε Πούτιν

Τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Επίσης, και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Ρωσίας εκφράζοντάς τα θερμά συλληπτήρια του.

Συλλυπητήρια και από το Κίεβο

Οι Ουκρανοί, μεσούσης της κρίσης με τη Ρωσία, τίμησαν τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας αφήνοντας λουλούδια αναμμένα κεριά και λούτρινα αρκουδάκια έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο.

Δάκτυλος του ISIS;

Παρακλάδι του ΙSIS, σε “τιτίβισμά” του στο Twitter, ανέλαβε την ευθύνη της πτώσης του αεροσκάφους. Ωστόσο, Ρωσία και Αίγυπτος απέκλεισαν το ενδεχόμενο η πτώση να προήλθε από "εξωγενή παρέμβαση".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ