ΚΟΣΜΟΣ

To House of Cards ειρωνεύεται τον Γάλλο πρωθυπουργό

To House of Cards ειρωνεύεται τον Γάλλο πρωθυπουργό

«Η δημοκρατία είναι απόλυτα υπερτιμημένη»: H ομάδα της δημοφιλούς αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς "House of Cards" έστειλε σήμερα αυτό το  μήνυμα στο Twitter με το οποίο απευθυνόταν με έντονα σκωπτική διάθεση στον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Μανουέλ Βάλς,  μετά την απόφασή του να παρακάμψει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Προκειμένου να υιοθετηθεί αύριο η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του εργασιακού δικαίου, ο Βαλς ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφύγει στο άρθρο 49-3 του γαλλικού Συντάγματος που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο. Με βάση το άρθρο αυτό, εάν δεν υπερψηφιστεί κάποια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο θα υιοθετηθεί χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις, αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

«@manuelvalls η Δημοκρατία είναι τόσο υπερτιμημένη» (σ.σ. το κεντρικό σύνθημα του πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς) ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter της σειράς, παραγωγής της αμερικανικής εταιρείας προβολής προγράμματος μέσω διαδικτύου Netflix.

To tweet συνοδεύεται από ένα αρχείο .gif (μια κινούμενη εικόνα) του κεντρικού πρωταγωνιστή της σειράς, Φρανκ Άντεργουντ (Κέβιν Σπέισι), ενός βουλευτή χωρίς ηθικές αναστολές που είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να ανέλθει στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν δίστασε να απαντήσει, μία ώρα αργότερα. Έγραψε το μήνυμα:
«Αγαπητέ Φρανκ, η Δημοκρατία είναι η χειρότερη μορφή διακυβέρνησης, με εξαίρεση όλες τις άλλες», παραπέμποντας στο γνωστό απόφθεγμα από μια ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1947.

Και το tweet του Γάλλου πρωθυπουργού συνοδευόταν από μία φωτογραφία: εκείνη του άλλοτε πρωθυπουργού της Βρετανίας να φοράει κοστούμι και παπιγιόν και να σχηματίζει με τα δάκτυλά του το σήμα της νίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ