ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Διαφώνησα με τη Μέρκελ- Ήθελα Grexit

Σόιμπλε: Διαφώνησα με τη Μέρκελ- Ήθελα Grexit
AΠΕ-ΜΠΕ

Στην παραδοχή πως διαφώνησε με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ η οποία δεν ήθελε Grexit προχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε η εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle η εφημερίδα κάλεσε σε δείπνο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών σε μια σημαντική συγκυρία με τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό σε οριακό σημείο και μετά το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.

«Αποδέχθηκα την απόφαση της Μέρκελ για την Ελλάδα»

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας για την Ελλάδα είπε ότι σε ένα πιθάρι χωρίς πάτο δεν πρέπει να ρίχνει κανείς καθαρό κρασί. Ανέτρεξε στις τραγικές ημέρες πριν ένα χρόνο, όταν ήθελε να πετάξει έξω την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Η Μέρκελ τότε είχε πάρει διαφορετική απόφαση. «Δεν είναι μυστικό ότι υπήρχε διαφωνία απόψεων, αλλά η απόφαση ελήφθη και την αποδέχθηκα. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Την ίδια στιγμή ο κ. Σόιμπλε είχε και θετικές αναφορές για την Ελλάδα. «Οι αριθμοί από την αγορά εργασίας έχουν καλυτερεύσει, η οικονομία αναπτύσσεται και το χρέος μειώνεται». Στο δείπνο κάλεσε τους παριστάμενους να βοηθήσουν την Ελλάδα, «αλλά όχι άνευ όρων και με κάθε μορφή». Οι ήπιοι τόνοι που υιοθέτησε πρέπει να ικανοποίησαν τον Έλληνα πρέσβη, που ήταν κι αυτός ανάμεσα στους προσκεκλημένους, όπως κατέγραψαν συνδαιτυμόνες του.

Την ίδια στιγμή ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του πως αποκλείεται κούρεμα του ελληνικού χρέους «στον αιώνα τον άπαντα». Σε απώτερο χρονικό διάστημα τοποθέτησε και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. «Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη» σημείωσε .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ