ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή στον Ζάκερμπεργκ από την αμερικανική Γερουσία

Επιστολή στον Ζάκερμπεργκ από την αμερικανική Γερουσία

Η αμερικανική Γερουσία έστειλε επιστολή στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με την οποία του ζητά να απαντήσει στους ισχυρισμούς ότι το Facebook λογοκρίνει τις δημοσιεύσεις που προέρχονται από Μέσα που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικάνους.

Η επιστολή εστάλη στις 10 Μαΐου με την οποία ζητείται από την εταιρία να εξηγήσει τον μηχανισμό πίσω από την επιμέλεια των ειδήσεων.

Η Γερουσία ζητά να μάθει την δομή του Facebook για την ανάδειξη των δημοφιλών θεμάτων (Trending Topics) και τα βήματα που ακολουθούνται στον καθορισμό τους. Επιπλέον, ζητά να μάθει ποιος είναι υπεύθυνος για την έγκριση του περιεχομένου.

Ταυτόχρονα, η Γερουσία ρωτά αν υπάρχει χειρισμός του περιεχομένου στα Trending Topics που να αποκλείει ειδήσεις που σχετίζονται με την καμπάνια των Ρεπουμπλικάνων ή σχετίζονται με τις απόψεις συντηρητικών.

Τέλος, η Γερουσία ζητά την πλήρη αποσαφήνιση των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει το Facebook ώστε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι έχουν γίνει χειρισμοί με πολιτικά κίνητρα στα Trending Topics.

Σύμφωνα με την επιστολή, αν αυτοί οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθείς, η εταιρία θα πρέπει να αποκαλύψει τους υπευθύνους.

Το Facebook πρέπει να απαντήσει σε αυτούς τους σοβαρούς ισχυρισμούς και να καταλογίσει ευθύνες στους υπευθύνους, στην περίπτωση που υπάρχει πολιτική μεροληψία στην εμφάνιση των δημοφιλών θεμάτων, είπε ο επικεφαλής της επιτροπής εμπορίου της Γερουσίας, Τζον Θουν.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια από μια ουδέτερη και χωρίς αποκλεισμούς πλατφόρμα social media να λογοκρίνει ή να χειριστεί πολιτικές συζητήσεις, αποτελεί κατάχρηση της εμπιστοσύνης και δεν συνάδει με τις αξίες ενός ανοιχτού internet», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ