ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν συνέδριο του εθνικιστικού τουρκικού κόμματος

Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν συνέδριο του εθνικιστικού τουρκικού κόμματος
Μέλη του Εθνικιστικού Κινήματος συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο καθώς η αστυνομία τους εμποδίζει να εισέλθουν για να πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους REUTERS/Tumay Berkin

Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε σήμερα ξενοδοχείο στην Άγκυρα για να εμποδίσει τους «αντάρτες» του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) να οργανώσουν το συνέδριό τους που θα οδηγούσε στην καθαίρεση του ιστορικού ηγέτη τους, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Πολλές εκατοντάδες «αντάρτες» που σχεδίαζαν να διεξάγουν σήμερα το έκτατο συνέδριό τους ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν τοποθετήσει κάγκελα και εκτοξευτήρες νερού για να τους εμποδίσουν να μπουν στο ξενοδοχείο.

Τα τέσσερα κορυφαία στελέχη του MHP, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεράλ Αξενέρ, έφτασαν στο ξενοδοχείο με το ίδιο αυτοκίνητο για να δείξουν την ενότητά τους. Συνοδεύονταν από μια αυτοκινητομπή υποστηρικτών τους.

Οι αντάρτες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να καθαιρέσουν τον 68χρονο Μπαχτσελί μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, όταν έχασε τις μισές από τις έδρες που είχε αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές, πέντε μήνες νωρίτερα. Σήμερα το MHP έχει μόνο 40 έδρες στην 550μελή τουρκική Εθνοσυνέλευση, από 80 το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ίδιος ο Μπαχτσελί, που παραμένει στην ηγεσία του MHP τα τελευταία 19 χρόνια, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι το επόμενο συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μέχρι τότε. Όμως περισσότερα από 500 μέλη του κόμματος υπέγραψαν το αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με αντικείμενο την αλλαγή ηγεσίας.

Σχεδόν 5.000 μέλη του κόμματος, κρατώντας τουρκικές σημαίες, είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο ξενοδοχείο και φώναζαν ρυθμικά «Μπαχτσελί, παραιτήσου».

Μια αλλαγή της ηγεσίας θα μπορούσε να ξαναφέρει στο κόμμα τους νέους ψηφοφόρους, σε βάρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αντάρτες σε ανακοίνωσή τους κατηγορούν το AKP ότι παρεμβαίνει για να εμποδίσει το συνέδριό τους.

«Η εκτελεστική εξουσία προχώρησε σε πραξικόπημα κατά της δικαστικής εξουσίας. Το σύνταγμα και οι νόμοι αναστέλλονται. Μια αλλαγή της ηγεσίας του HP έγινε ο εφιάλτης της κυβέρνησης του AKP», ανέφεραν.

Το AKP χρειάζεται τις 40 ψήφους της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο προκειμένου να προκηρύξει δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να παραχωρηθούν μεγαλύτερες εξουσίες στον πρόεδρο. Ο Αξενέρ έχει δεσμευτεί ότι θα υπερασπιστεί το κοινοβουλευτικό σύστημα και θα αντιταχθεί στα σχέδια του Ερντογάν.

Την Παρασκευή, τουρκικά δικαστήρια εξέδωσαν αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά με το αν οι αντάρτες μπορούν ή όχι να προχωρήσουν στη διεξαγωγή συνεδρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ