ΚΟΣΜΟΣ

Προσθετική επέμβαση-ορόσημο στις ΗΠΑ

Προσθετική επέμβαση-ορόσημο στις ΗΠΑ
Massachusetts General Hospital

Στο γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη μεταμόσχευση γεννητικού οργάνου σε άντρα. 

Ο Τόμας Μάνινγκ (Thomas Manning), ο οποίος επιβίωσε από καρκίνο του πέους που του είχε ανιχνευτεί το 2012, αναρρώνει πλέον, έπειτα από την 15ωρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε αυτό το μήνα στο νοσοκομείο της Βοστώνης.

Η διαδικασία, περιγράφεται από τους γιατρούς ως «χειρουργικό ορόσημο», και είναι η πρώτη επιτυχημένη επέμβαση τέτοιου είδους στην Αμερική, όπως αναφέρει το CNN.

Η εγχείρηση ήταν δύσκολο εγχείρημα καθώς έπρεπε να συνδεθεί το όργανο του θανόντος δωρητή με τον 64χρονο, με τη διαδικασία συγκόλλησης περίπλοκων αγγειακών και νευρικών δομών. Οι χειρουργοί αναφέρουν ότι στόχους τους ήταν να ανακατασκευάσουν τα γεννητικά όργανα του δίνοντας μια φυσική εμφάνιση και για να αποκαταστήσουν την ικανότητα ούρησης και ενδεχομένως και της ερωτικής ζωής του Τόμας.

Αν και βρίσκεται ακόμα σε αναρρωτικό στάδιο, οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι αιμορραγίας, απόρριψης του μοσχεύματος καθώς και μόλυνσης.

«Σήμερα ξεκινάω ένα νέο κεφάλαιο, γεμάτο με ελπίδα για εμένα αλλά και για τους άλλους που έχουν υποστεί τραυματισμούς στα γεννητικά όργανα. Ιδίως για τους στρατιώτες μας που μπαίνουν στην πρώτη γραμμή και τραυματίζονται σοβαρά», αναφέρει ο Μάνινγκ.

Περισσότεροι από 1.400 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στα γεννητικά όργανα την τριετία 2011-13 στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Προηγουμένως, η ιατρική ομάδα του κέντρου Χόκινγκ είχε δηλώσει ότι θα ήθελε να είναι η πρώτη ομάδα που θα επιτύχει μια τέτοια χειρουργική επέμβαση στις ΗΠΑ.

Το Δεκέμβριο του 2014, στη νότια Αφρική είχε γίνει η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους, η οποία διήρκεσε μόλις εννέα ώρες. Ο ασθενής ήταν ένας 21χρόνος άντρας του οποίου το γενετικό όργανο είχε ακρωτηριαστεί έπειτα από σοβαρές επιπλοκές της τελετής περιτομής του.

Οι γιατροί περίμεναν τρεις μήνες για να χαρακτηρίσουν τη χειρουργική επέμβαση ως επιτυχία, αφού είχαν αποκατασταθεί όλες οι λειτουργίες του νεαρού.

Ωστόσο, η πρώτη μεταμόσχευση πέους έγινε στην Κίνα το 2006, όμως αφαιρέθηκε λόγω των σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπισε όχι μόνο ο ίδιος ο άντρας αλλά και η σύζυγός του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Doctors perform first U.S. penis transplant

By Debra Goldschmidt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ