ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Ναι στην ενσωμάτωση τον προσφύγων- Όχι στο παράλογο άνοιγμα των συνόρων

Πάπας Φραγκίσκος: Ναι στην ενσωμάτωση τον προσφύγων- Όχι στο παράλογο άνοιγμα των συνόρων

Η Ευρώπη πρέπει να «ενσωματώσει» τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισρέουν στα εδάφη της, χωρίς ωστόσο να «ανοίγει διάπλατα τα σύνορά της με παράλογο τρόπο», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα La Croix η οποία θα δημοσιευτεί αύριο. 

Σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με το αν η Ευρώπη μπορεί να «υποδεχθεί τόσους πρόσφυγες και μετανάστες» ο ποντίφικας απάντησε:
«Πρόκειται για ένα δίκαιο και υπεύθυνο ερώτημα διότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε διάπλατα τα σύνορα με τρόπο παράλογο».
«Ωστόσο το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι γιατί υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων σήμερα» συνέχισε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Το πρωταρχικό πρόβλημα είναι οι πόλεμοι που μαίνονται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και η υποανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου, που προκαλεί λιμούς» υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας «σε ένα ευρύτερο επίπεδο» το «ζήτημα ενός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που έχει πέσει μέσα στην ειδωλολατρία των χρημάτων».

Σχετικά με τους πρόσφυγες, «η χειρότερη υποδοχή είναι να τους γκετοποιήσουμε ενώ αυτό πρέπει να κάνουμε αντιθέτως είναι να τους ενσωματώσουμε» επέμεινε ο Φραγκίσκος.

«Στις Βρυξέλλες οι τρομοκράτες ήταν Βέλγοι, παιδιά μεταναστών, όμως προέρχονταν από ένα γκέτο. Στο Λονδίνο ο νέος δήμαρχος (σ.σ. ο οποίος είναι μουσουλάνος) ορκίστηκε σε έναν καθεδρικό ναό και θα γίνει δεκτός χωρίς αμφιβολία από τη βασίλισσα. Αυτό δείχνει για την Ευρώπη τη σημασία να βρεθεί η ικανότητα ενσωμάτωσης» υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ