ΚΟΣΜΟΣ

Πώς εξαφάνισε η CIA την έκθεση βασανιστηρίων 6.700 σελίδων

Πώς εξαφάνισε η CIA την έκθεση  βασανιστηρίων 6.700 σελίδων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SHAWN THEW

Το γραφείο του γενικού διευθυντή της υπηρεσίας CIA δήλωσε ότι «κατά λάθος» κατέστρεψε το μοναδικό αντίγραφο της συνολικής έκθεσης βασανιστηρίων της Αμερικανικής Γερουσίας.

Το γραφείο του γενικού διευθυντή της υπηρεσίας CIA δήλωσε ότι «κατά λάθος» κατέστρεψε το μοναδικό αντίγραφο της συνολικής έκθεσης βασανιστηρίων της Αμερικανικής Γερουσίας.

Η έκθεση 6.700 σελίδων περιείχε χιλιάδες μυστικά αρχεία για τις μεθόδους ανάκρισης, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εικονικού πνιγμού, στέρησης ύπνου και άλλες τεχνικές ανάκρισης σε εξωτερικές φυλακές, σύμφωνα με έρευνα του Yahoo news. Ολόκληρη η έκθεση παρέμεινε κρυφή, ωστόσο 500 σελίδες δημοσιεύτηκε το 2014.

Ο Κρίστοφερ Σάρπλεϊ (Christoper R. Sharpley) γενικός διευθυντής της μυστικής υπηρεσίας ειδοποίησε τον Αύγουστο τη Γερουσία ότι το αντίγραφο που είχε στο γραφείο του εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Η γερουσιαστής Ντιάν Φέινστεϊν (Dianne Feinstein), υπεύθυνη της έκθεσης, απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημερώνοντας πως το απόρρητο έγγραφο είχε χαθεί ή είχε καταστραφεί κατά λάθος, όπως αναφέρει η Independent.

«Είναι συγκλονιστικό αυτό που συνέβη, ειδικά όταν πρόκειται για μια τέτοια κρατική υπηρεσία. Η CIA είναι αυτή που πρέπει να λογοδοτήσει στον ίδιο της τον οργανισμό. Δεν βγάζει νόημα πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί», αναφέρει ο Ντούγκλας Φοξ (Douglas Fox) καθηγητής νομικής του πανεπιστημίου της Νέα Υόρκης (City University of New York School).

Η Φέινστεϊν καλεί τον επιθεωρητή της μυστικής υπηρεσίας να αντικαταστήσει την έκθεση που «χάθηκε». Συγκεκριμένα γράφει σε επιστολή της, ότι η άμεση απάντηση θα καθησυχάσει τις αμφιβολίες της ότι το συμβάν ήταν κάτι παραπάνω από ένα ατύχημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ