ΚΟΣΜΟΣ

EgyptAir: Οι έρευνες των αρχών για το τρομοκρατικό σενάριο

EgyptAir: Οι έρευνες των αρχών για το τρομοκρατικό σενάριο

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι γαλλικές και αιγυπτιακές αρχές προκειμένου να φτάσουν στην άκρη του νήματος για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους της EgyptAir.

 

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλς πως «καμιά θεωρία δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Το γεγονός πως το αεροπλάνο είχε δεχθεί χθες την προβλεπόμενη συντήρηση και πως δεν μετέφερε κάποιο ιδιαίτερο φορτίο κάνει τους ειδικούς στο να τείνουν να εκφράζονται αρνητικά για την ώρα για το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης.

Παράλληλα οι γαλλικές αρχές ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ, εξετάζουν τις κάμερες ασφαλείας και ελέγχουν τον κατάλογο των επιβατών προκειμένου να βρουν στοιχεία που συνδέονται με ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια. Την κατεύθυνση αυτή των ερευνών επιβεβαιώνουν και οι πληροφορίες από πηγή που συμμετέχει στις έρευνες και είπε στο CNN ότι κανείς από τους επιβάτες δεν συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες «υπόπτων για σύνδεση με τρομοκρατία» των μυστικών υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές εξετάζουν τα σενάρια είτε της δράσης μεμονωμένου ατόμου, είτε ομάδας που οργάνωσε το ενδεχόμενο χτύπημα και αυτό εκτελέστηκε από πρόσωπο που βρίσκεται στη λίστα των επιβατών.

Οι έρευνες επικεντρώνονται και στους ελέγχους των αποσκευών που μπορεί να αποτελεί την αχίλειο πτέρνα της διαδικασίας των ελέγχων, καθώς ερευνάται η πιθανότητα να φορτώθηκε από εκεί εκρηκτικός μηχανισμός. Για αυτό το λόγο, οι γαλλικές αρχές ανακρίνουν όλους τους υπαλλήλους που συμμετείχαν ή είχαν πρόσβαση στη διαδικασία φόρτωσης της πτήσης.

Η εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας φαντάζει ως η επικρατέστερη σε ό,τι αφορά στα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, σύμφωνα και με τον Αιγύπτιο υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας, Σαρίφ Φατί, κατά την ενημέρωση των Αιγύπτιων δημοσιογράφων. Έκρηξη βόμβας «βλέπουν» Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το CNN.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ο οποίος μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τόνισε ότι «όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η συντριβή του αεροσκάφους συνδέεται με τρομοκρατική πράξη»

Τα υπόλοιπα σενάρια

Το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας θεωρήθηκε από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η είδηση της εξαφάνισης του αεροπλάνου ως το επικρατέστερο.

Ένας λόγος είναι ότι τα AirBus 320 θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή και αξιόπιστα, ενώ το συγκεκριμένο ήταν και σχετικά καινούριο , κατασκευής του 2003, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες πολύ σοβαρών βλαβών, χωρίς όμως να τις αποκλείει.

Το ενδεχόμενο της κατάρριψης από εδάφους θεωρήθηκε απίθανο από την πρώτη στιγμή εξαιτίας της περιοχής στην οποία βρισκόταν όταν χάθηκαν τα ίχνη του.

Το σενάριο του ανθρώπινου λάθους ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περιπτώσεις αεροπορικών δυστυχημάτων. Όπως, όμως, εξήγησαν οι ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας, το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία των κυβερνητών με το Κέντρο Ελέγχου το αποδυναμώνει αισθητά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ