ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Ομαλά διεξάγεται από το πρωί η εκλογική διαδικασία

Κύπρος: Ομαλά διεξάγεται από το πρωί η εκλογική διαδικασία
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ομαλά διεξάγεται από το πρωί η ψηφοφορία για ανάδειξη των νέων μελών της κυπριακής Βουλής στα εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και στο εξωτερικό.

Δικαίωμα ψήφου έχουν σχεδόν 543.000 εκλογείς ενώ τις 56 έδρες διεκδικούν 12 κόμματα ή πολιτικοί σχηματισμοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Ο Πρόεδρος της απελθούσας Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Πάφο, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για ανάδειξη της νέας Βουλής.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε την σκλαβωμένη πατρίδα μας και το υπέρτατο χρέος να αγωνιστούμε για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής", είπε.

"Ένας ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός στη Βουλή, σημαίνει και μια ισχυρή κυβέρνηση, για να ολοκληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει", δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου προσθέτοντας ότι σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η σταθερή προοπτική της χώρας και καλώντας όλους να θυμηθούν πού ήταν η Κύπρος πριν από τρία χρόνια, "ένα βήμα πριν από την καταστροφή".

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το δίλημμα είναι "αν θα συνεχίσουμε στον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης ή αν θα ρισκάρουμε να γυρίσουμε πίσω".

Έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να στηρίξουν το ΑΚΕΛ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η αποχή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, ούτε την ανεργία να μειώσει, ούτε τους μισθούς να αυξήσει, αλλά ούτε και να αποτρέψει τις εκποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η αποχή, πρόσθεσε, "δεν πρόκειται να μειώσει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό, με τα οποία αυτή η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάζει".

Στην Κύπρο και στο εξωτερικό λειτουργούν 1.136 εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και ειδικό εκλογικό κέντρο στις κεντρικές φυλακές. Οι κάλπες θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας, στις 12 το μεσημέρι.

Το τελικό αποτέλεσμα σε ποσοστά ψήφων κάθε κόμματος και τον αριθμό εδρών, που εξασφαλίζουν, αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 11 το βράδυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ