ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση σοκ της ΕΕ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Έκθεση σοκ της ΕΕ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Προσφυγόπουλα παραμένουν επί μήνες στην Ειδομένη περιμένοντας να περάσουν στην Ευρώπη Eurokinissi

SOS εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην πρώτη της έκθεση αναφορικά με το human trafficking.

 

Στην έκθεσή της η Κομισιόν υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ιδιαίτερα μέσα στην μεταναστευτική κρίση καθώς συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από εγκληματικές συμμορίες. Συχνότερο το φαινόμενο της σεξουαλική εκμετάλλευσης αλλά και άλλες μορφές δουλείας.

Η πρώτη έκθεση της Κομισιόν για το human trafficking έρχεται σε μια περίοδο όπου αυξάνονται οι ανησυχίες για την τύχη των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων πολλά από τα οποία έχουν εξαφανιστεί κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ψήφιση της Οδηγίας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, το διάστημα 2013-2014, 15.846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια καταγράφηκαν ως θύματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 15% αυτών ήταν παιδιά (τουλάχιστον 2.375).

Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που παρείχαν στην Κομισιόν τα κράτη – μέλη αλλά και Μη Κυβερνητικής Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών. Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή (το 67% των καταγεγραμμένων θυμάτων).

12% των θυμάτων καταγγέλλουν άλλες μορφές εκμετάλλευσης όπως τη βίαιη απόσπαση ζωτικών οργάνων (πχ. νεφρού), «υποχρεωτικές» λοχείες και τοκετοί κατά παραγγελίαν για αγοραπωλησίες βρεφών.

Πάνω από τα δύο τρίτα των αναγνωρισμένων θυμάτων εμπορίας ήταν υπήκοοι της ΕΕ. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, ενώ κρούσματα υπήρχαν σε Νιγηρία, Κίνα και Αλβανία.

Σχεδόν 96.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη το 2015, δηλαδή περίπου το 1/5 του συνολικού αριθμού των προσφυγόπουλων. Άλλα τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν χαθεί από τα «ραντάρ» των επίσημων οργανισμών, αφού φτάνουν στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ