ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλειώδης ληστεία: 100 ληστές έκλεψαν 12,7 εκατομμύρια από ΑΤΜ μέσα σε 3 ώρες

Μεγαλειώδης ληστεία: 100 ληστές έκλεψαν 12,7 εκατομμύρια από ΑΤΜ μέσα σε 3 ώρες
Reuters/ Shohei Miyano

Μεγαλειώδης ληστεία στην Ιαπωνία, όπου περίπου 100 ληστές κατάφεραν να κλέψουν 12,7 εκατομμύρια από διάφορα ATM της χώρας μέσα σε μόλις 3 ώρες.

Το απίστευτο αυτό κατόρθωμα πιστεύεται ότι είναι έργο μιας οργανωμένης διεθνούς σπείρας εγκληματιών και συνέβη στις 15 Μαΐου. Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo News επικαλούμενο την αστυνομία, οι ληστές συνεργάστηκαν πραγματοποιώντας συντονισμένες αναλήψεις σε 1.400 μηχανήματα αναλήψεων (ΑΤΜ) σε όλο το Τόκιο και σε 16 ακόμα διαφορετικές επαρχίες.

Χρησιμοποιώντας πλαστές πιστωτικές κάρτες που περιλάμβαναν στοιχεία λογαριασμών που είχαν αποκτηθεί παράνομα από την Standard Bank στη Νότιο Αφρική, περίπου 100 διαφορετικοί άνθρωποι θεωρείται ότι πραγματοποίησαν αναλήψεις των 100.000 γιεν (913 δολάρια) ο καθένας –το μέγιστο επιτρεπτό ποσό από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Συνολικά επιχειρήθηκαν 14.000 συναλλαγές.

Οι αναλήψεις ολοκληρώθηκαν μέσα σε διάστημα 3 ωρών, με την πρώτη να πραγματοποιείται λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και την τελευταία λίγο πριν τις 8, ενώ όλα τα ΑΤΜ ήταν τοποθετημένα σε σουπερ μάρκετ, σύμφωνα με την εφημερίδα The Yomiuri Shimbun.

Δεν έχουν γίνει συλλήψεις για τη ληστεία, ενώ τα τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι οι ληστές μπορεί να μην βρίσκονται πλέον στη χώρα. Η αστυνομία εξετάζει το υλικό που έχει καταγραφεί από τις κάμερες για να ταυτοποιήσει τους δράστες, ενώ έχουν ζητήσει από τις αρχές της Νοτίου Αφρικής να πραγματοποιήσουν έρευνα για το πώς αποκτήθηκαν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών.

Η Standard Bank, έκανε λόγο για καλά συντονισμένο περιστατικό απάτης με πλαστές κάρτες και επεσήμανε ότι έχει αναλάβει δράση για να ερευνήσει το συμβάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιου είδους περιστατικό συμβαίνει στην Ιαπωνία. Το 2012 και το 2013, ληστές χρησιμοποιώντας πλαστές πιστωτικές κάρτες κατάφεραν να κάνουν αναλήψεις 41 δις δολαρίων σε 26 χώρες, περιλαμβανομένης και της Ιαπωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ