ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» της Μέρκελ στην κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους

«Όχι» της Μέρκελ στην κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους
Reuters/Kayhan Ozer/Presidential Palace

Ένας από τους όρους-κλειδιά που έχει θέσει η Άγκυρα για να εφαρμοστεί η συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και μεταναστών, είναι η εξαίρεση της θεώρησης διαβατηρίου από τους Τούρκους υπήκοους. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία μέχρι την 1η Ιουλίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε τη συζήτηση, διότι ως την 1η Ιουλίου μερικά πράγματα δεν προβλέπεται να έχουν τεθεί σε εφαρμογή, όπως η εξαίρεση (των Τούρκων) από τη βίζα, καθώς οι όροι δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί», δήλωσε η Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής.

Ο όρος για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την άρνησή του να συναινέσει στη χαλάρωση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία θεωρείται πως δεν συμμορφώνεται προς το κοινοτικό δίκαιο. Η τροποποίηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ήταν ένας από τους 72 όρους που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.

«Έχω πει καθαρά ότι ο δρόμος προς την εξαίρεση από τη βίζα περνάει από τα 72 σημεία» που έθεσε η ΕΕ, επέμεινε η Μέρκελ και πρόσθεσε «χρειαζόμαστε να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα σημεία για να επιτρέψουμε την εξαίρεση από τη βίζα».

Η Τουρκία πρόβαλε μέχρι τώρα την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους υπηκόους της, προκειμένου να συνεχίσει να εφαρμόζει την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Ε.Ε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ωστόσο, από την πλευρά της η Άγκυρα αρνείται να τροποποιήσει την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, επικαλούμενη το ότι έχει πληγεί φέτος από μια σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων Κούρδων αυτονομιστών και τζιχαντιστών της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Η ΕΕ εκφράζει ανησυχίες ότι η τουρκική νομοθεσία και ιδίως ο ορισμός της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», που χαρακτηρίζεται υπερβολικά ευρύς, θα χρησιμοποιηθεί για να διωχθούν οι διαφωνούντες. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Παρασκευή την άρση της ασυλίας των κοινοβουλευτικών, γεγονός που εκθέτει δεκάδες μέλη του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) σε ποινικές διώξεις και στην απώλεια των εδρών τους στην τουρκική Βουλή.

Πολλοί δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί έχουν ήδη διωχθεί ποινικά για «τρομοκρατική προπαγάνδα», γεγονός στο οποίο η Ευρώπη αντιτίθεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ