ΚΟΣΜΟΣ

Διακοπή συνομιλιών μεταξύ του AfD και των Γερμανών Μουσουλμάνων

Διακοπή συνομιλιών μεταξύ του AfD και των Γερμανών Μουσουλμάνων
REUTERS/Axel Schmidt

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διέκοψε χθες τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των Μουσουλμάνων σε μια συνάντηση που στόχο είχε την άμβλυνση των εντάσεων που αναδύθηκαν μετά την διακήρυξη του κόμματος ότι το Ισλάμ είναι ασύμβατο με το γερμανικό Σύνταγμα.

Η επικεφαλής του AfD, Φράουκε Πέτρι, ανακοίνωσε πως αποχώρησε από την συνάντηση έπειτα από την άρνηση ενός εξέχοντα Γερμανού Μουσουλμάνου να ανακαλέσει σχόλιό του με το οποίο συνέκρινε το AfD με το Τρίτο Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ.

Τον περασμένο μήνα ο Αϊμάν Μαζιέκ, επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων που διοργάνωσε τις συνομιλίες της Δευτέρας, συνέδεσε την στάση του AfD απέναντι στους Μουσουλμάνους με αυτή των Ναζί απέναντι στους Εβραίους το 1930, μετά το κάλεσμα της Πέτρι να απαγορευτούν οι μιναρέδες και οι μπούργκες.

«Έπρεπε να αποχωρήσουμε όταν κατηγορηθήκαμε ότι το κόμμα μας είναι σαν το Τρίτο Ράιχ», είπε η Πέτρι στους δημοσιογράφους. «Οι συγκρίσεις που έγιναν επανειλημμένα δεν ανακλήθηκαν».

Οι Γερμανοί Μουσουλμάνοι έχουν θορυβηθεί από την άνοδο του AfD, το οποίο κατάφερε να εισέλθει στα τοπικά κοινοβούλια τριών κρατιδίων στις εκλογές του Μαρτίου, προσελκύοντας ψηφοφόρους που είναι εξαγριωμένοι με την στάση της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ η οποία καλωσόρισε τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους λόγω του πολέμου.

Η εισροή πάνω από ένα εκατομμύριο – κυρίως Μουσουλμάνων – μεταναστών και προσφύγων στην Γερμανία, την περασμένη χρονιά, έχει σκληρύνει την κοινή γνώμη και διατυπώθηκε από πολλές πολιτικές δυνάμεις το αίτημα για αυστηρότερους όρους στην παραχώρηση ασύλου.

Αυτό τον μήνα , τα μέλη του AfD υποστήριξαν ένα εκλογικό μανιφέστο που αναφέρει ότι το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με το γερμανικό Σύνταγμα.

Έπειτα από την διακοπή των συνομιλιών, ο Μαζιέκ άσκησε σφοδρή κριτική στο AfD.

«Πάνω από όλα, η φράση 'το Ισλάμ δεν ανήκει στην Γερμανία' καθιστά σαφές ότι ο λαϊκισμός, η συκοφαντία και η προώθηση της προκατάληψης, επιμένουν», είπε.

Περίπου 5 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι ζουν στην Γερμανία, αγγίζοντας σχεδόν το 5% του συνολικού πληθυσμού.

Το AfD θέλει την δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων στην Γερμανία απορρίπτοντας τους Σύρους και τους Ιρακινούς που προέρχονται από «τρίτες ασφαλείς χώρες» όπως η Τουρκία και ο Λίβανος ενώ επιθυμούν την απόρριψη των αιτημάτων ασύλου σε αυτούς που δεν διαθέτουν έγγραφα ταυτοποίησης.

Επίσης το ξενοφοβικό κόμμα θέλει οι ώρες επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου να μειωθούν στις 48.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ