ΚΟΣΜΟΣ

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι τελευταίοι απόγονοι του Homo Sapiens

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι τελευταίοι απόγονοι του Homo Sapiens
Pinterest/San people Africa

Η φυλή των Σαν, οι οποίοι θεωρούνται απευθείας απόγονοι του Χόμο Σάπιενς (Homo Sapiens), κινδυνεύει με εξαφάνιση επειδή υπάρχει υπογεννητικότητα στη φυλή.

Οι Σαν ζουν διασπαρμένοι στη νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, την Ανγκόλα και τη Ναμίμπια. Ζουν νομαδικά, βασισμένοι στην παράδοση και την κληρονομιά τους, ανέπαφοι από το πέρασμα των χιλιετιών.

«Η κουλτούρα είναι κάτι που μπορεί να πεθάνει για αυτό και την διατηρούμε», αναφέρει στο CNN o Μπιχέλα Σεκέρε (Bihela Sekere), μέλος της φυλής που εργαζόταν στο υπουργείο της Μποτσουάνα, στο Λονδίνο.

Ο Σεκέρε μεγάλωσε στην έρημο Καλαχάρι, το δεύτερο πιο μεγάλο εθνικό δρυμό, κυνηγώντας, όπως ακριβώς και ο πατέρας του. Ωστόσο, το 1997, η κυβέρνηση ανάγκασε τους Σαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να αφήσουν την κοινότητα. Πλέον η φυλή του μένει σε ένα χωριό που δημιούργησαν από το μηδέν.

e5a08a4f089543ee20589428200b4f9d

Πηγή: Pinterest/San people Africa

«Κάποια από τα παιδιά, πηγαίνουν στο σχολείο και χάνουν την επαφή με τις ρίζες τους καθώς διδάσκονται τον σύγχρονο τρόπο ζωής», εξηγεί ο Σεκέρε. «Ξεκινώντας με τη γλώσσα, εάν διδαχτούν Αγγλικά και τη γλώσσα Τσουάνα, που ομιλείται κυρίως στη Μποτσουάνα, χάνουν την επαφή με την μητρική μας».

Ο Σεκέρε ασχολείται και με την παραδοσιακή μουσική, που χάνεται λόγω των σύγχρονων μελωδιών την οποία και μεταδίδει σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η ελπίδα για τη φυλή δεν έχει χαθεί καθώς επιθυμούν ακόμα να διατηρήσουν τον αυτόχθονα πολιτισμό τους. Ένας ακόμη άντρας της φυλής των Σαν, ο Ξόντε (Xontae) αναλαμβάνει τον ρόλο του ξεναγού σε ένα σπήλαιο με βραχογραφίες όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να γνωρίσει περισσότερα για τη φυλή.

bf8e2326b064f654a0ff8b5abacdc28b

Πηγή: Pinterest/San people Africa

Οι βραχογραφίες εκτιμούνται χρονολογικά από τη Λίθινη Εποχή και είναι στα σύνολο περίπου 4.500.

Εκτός αυτού, πολλά μέλη της φυλής δημιουργούν πίνακες που βρίσκουν πωλητές σε όλο τον κόσμο.
Η καλλιτέχνης Αν Γκόλιφερ (Ann Gollifer), που είναι μέλος αυτής της πρωτοβουλίας, αναφέρει ότι η δουλειά που έχουν κάνει είναι φανταστική καθώς έχουν συνδυάσει την αρχαία παράδοση με μοντέρνα χρώματα.

«Η κουλτούρα από μόνη της είναι που σε κάνει τον άνθρωπο που είσαι. Εξαρτάται από μας να μάθουμε από τους παλιούς και να προωθήσουμε τις παραδόσεις για να παραμείνουν ζωντανές».

After 20,000 years, the world's oldest people face a crisis of culture

By Olivia Yasukawa and Tom Page, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ