ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Δικαστήριο διατήρησε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ασάνζ

Σουηδία: Δικαστήριο διατήρησε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ασάνζ
REUTERS/Neil Hall

Σουηδικό δικαστήριο διατήρησε σήμερα το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την επιτροπή του ΟΗΕ που έκρινε ότι ο Ασάνζ είναι θύμα “αυθαίρετης κράτησης”.

Ο 44χρονος ιδρυτής του Wikileaks καταζητείται από τις αρχές της Σουηδίας για να ανακριθεί σχετικά με κατηγορίες ότι διέπραξε βιασμό το 2010, τις οποίες αρνείται.

"Το δικαστήριο εκτιμά ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ εξακολουθεί να είναι ύποπτος για βιασμό και ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει ή με κάποιον άλλο τρόπο να αποφύγει τη δίωξη ή μια καταδίκη", εξηγεί σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο, το οποίο δεν βλέπει κανένα νέο στοιχείο που να δικαιολογεί την άρση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

Ο Ασάνζ έχει αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία καταφεύγοντας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο επιτροπή του ΟΗΕ αποτελούμενη από πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, απεφάνθη ότι η σύλληψη του Ασάνζ είναι αυθαίρετη. Ως εκ τούτου ο Ασάνζ ζητούσε να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ως ελεύθερος άνθρωπος.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό που του απαγγέλθηκαν στην Σουηδία το 2010, λέγοντας ότι πρόκειται για στημένη κατηγορία που έχει στόχο να τον οδηγήσει στις ΗΠΑ ώστε να καταδικαστεί για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την διαρροή εμπιστευτικών διπλωματικών εγγράφων.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Αυθαίρετη η σύλληψη του Ασάνζ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ