ΚΟΣΜΟΣ

Το πιο χορευτικό doodle της Google είναι για τον Φράνκι Μάνινγκ

Το πιο χορευτικό doodle της Google είναι για τον Φράνκι Μάνινγκ
To Doodle της Google για τα 102 χρόνια από την γέννηση του Φράνκι Μάνινγκ, που ανέβηκε στο διαδίκτυο την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 Google

Τα 102 χρόνια από τη γέννηση του Αμερικανού χορευτή, δάσκαλου και χορογράφου Φράνκι Μάνινγκ (Frankie Manning) τιμά η Google με ένα άκρως χορευτικό doodle.

Ο Φράνκι Μάνινγκ γεννήθηκε στο Τζάκσονβιλ (Jacksonville) της Φλόριντα στις 26 Μαΐου του 1914.

Σε ηλικία μόλις 3 ετών μετακόμισε στο Χάρλεμ (Harlem) tης Νέας Υόρκης με την χορεύτρια μητέρα του, μετά το χωρισμό της από τον πατέρα του. Μυήθηκε από μικρός στα μυστικά του χορού και όταν η μητέρα του σε έναν χορό το 1927 του είπε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει χορευτής γιατί ήταν «άκαμπτος», έκανε ό,τι μπορούσε για να μάθει να χορεύει τέλεια, ώστε να ικανοποιήσει τη μητέρα του.

Το 1935, κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού χορού, ο Manning και η παρτενέρ του Φρίντα Ουάσινγκτον πραγματοποίησαν την πρώτη εναέρια φιγούρα σε χορό σουίνγκ, εντυπωσιάζοντας τους πάνω από 2.000 θεατές.

Την ίδια χρονιά, ο Χερμπερτ Γουάιτ (Herbert White) οργάνωσε τις κορυφαίες Savoy Ballroom χορεύτριες Lindy hop σε μια επαγγελματική ομάδα παράσταση που τελικά ονομάστηκε Whitey's Lindy Hoppers.

Ο Manning δημιούργησε τον πρώτο σύνολο του θιάσου Lindy Hop. Αν και επισήμως δεν κατείχε κανέναν τέτοιο τίτλο, λειτουργούσε ως ο χορογράφος της ομάδας, χορεύοντας μεταξύ άλλων με τη λεγόμενη «βασίλισσα του swing» Νόρμα Μίλερ (Norma Miller). Το συγκρότημα διαλύθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν πολλά από τα μέλη του (μεταξύ αυτών και ο Μάνινγκ) χρειάστηκε να υπηρετήσουν στον αμερικανικό στρατό. Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο το 1947, δημιούργησε ένα νέο συγκρότημα, τους Congaroos, οι οποίοι διαλύθηκαν το 1955, οπότε και αποφάσισε να εγκαταλείψει το χορό και να απασχοληθεί στα αμερικανικά ταχυδρομεία.

Doodle 2016 05 26 frankie mannings 102nd birthday 5160522641047552 hp2x

Περίπου τριάντα χρόνια μετά, ο Φράνκι Μάνινγκ θα ξεκινούσε μια δεύτερη καριέρα στο χορό.

Το 1982, ο Αλ Μινς (Al Minns) –πρώην μέλος της Whitey's Lindy Hoppers– άρχισε να διδάσκει Lindy Hop σε μια νέα γενιά χορευτών. Μετά από τρία χρόνια πέθανε, είχε όμως προηγουμένως ενημερώσει μαθητές του για τον Φράνκι Μάνινγκ. Το 1986, αυτοί επικοινώνησαν μαζί του και του ζήτησαν να τους διδάξει Lindy Hop. Αρχικά, ο εκείνος ήταν δύσπιστος και αρνήθηκε να τους διδάξει, ωστόσο στο τέλος πείστηκε.

Έκτοτε, μαθητές χορού έσπευδαν να διδαχθούν από τον θρυλικό χορογράφο και πλέον δάσκαλο, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που μαζί του εμφανιζόταν και η Μίλερ. Σε ηλικία 75 ετών, ο Μάνινγκ συγχορογράφησε το μιούζικαλ «Black & Blue», για το οποίο έλαβε ένα βραβείο Tony. Το 2000, τιμήθηκε με το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες Εθνικής Κληρονομιάς. Ο ίδιος ταξίδευε ανά τον κόσμο ως διάσημος εκπαιδευτής και εμπνευστής.

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 94 ετών στο Μανχάταν στις 27 Απριλίου του 2009.

Εκείνες τις ημέρες θα διοργανωνόταν στην πόλη της Νέας Υόρκης εκδήλωση προς τιμήν του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, ο Μάνινγκ όμως είχε φύγει για πάντα. Ο αριθμός του κόσμου, των χορευτών και των δασκάλων που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τον μεγάλο απόντα ήταν συγκλονιστικός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ