ΚΟΣΜΟΣ

Νέα έκδοση του «Αγών μου» προκαλεί αντιδράσεις

Νέα έκδοση του «Αγών μου» προκαλεί αντιδράσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ALEXANDER HEINL

Η γερμανική εφημερίδα "Bild" δημοσίευσε ένα e-mail μιας ακροδεξιάς ομάδας που υποστηρίζουν ότι θα εκδώσουν μια νέα έκδοση του «Αγών μου» του Χίτλερ χωρίς τους επιστημονικούς σχολιασμούς, για να είναι κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Η γερμανική εισαγγελία διερευνά το θέμα καθώς υπάρχουν φόβοι για την εξάπλωση της ναζιστικής θεωρίας, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Για επτά δεκαετίες, το βιβλίο του ναζιστή ηγέτη ήταν διαθέσιμο σε έντυπη μορφή στη Γερμανία, μόνο για ερευνητικούς σκοπούς. Ωστόσο, τα πνευματικά δικαιώματα που κατείχε η Βαυαρία, έληξαν το 2016 γεγονός που προκάλεσε έντονες συζητήσεις για το μέλλον του.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το “Ο Αγών μου " παραμένει επικίνδυνο ωε ανάγνωσμα και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για την καταπολεμήσει τη δημοσίευσή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού δικτύου, το νέο βιβλίο θα εκδοθεί από έναν εκδοτικό οίκο της Λειψίας το "Der Schelm", που ο ιδιοκτήτης του Άντριαν Πρεϊσλίνγκερ (Adrian Preisslinger) έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από τις Αρχές για φυλετικό μίσος και έκθεση απαγορευμένων συμβόλων από το 2002.

Νομικοί αντιπρόσωποι της Βαμβέργης αναφέρουν στη DW ότι διερευνάται η υπόθεση και το αν θα ασκηθεί νομική δίωξη προκειμένου να εμποδιστεί η εκτύπωση ενός τέτοιου έργου. Η διάδοση της ναζιστικής ιδεολογίας παραμένει παράνομη στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι μια σχολιασμένη έκδοση της αυτοβιογραφίας του Αδόλφου Χίτλερ με τίτλο «Ο Αγών μου» (Mein Kampf), κυκλοφόρησε στα γερμανικά βιβλιοπωλεία τον περασμένο Ιανουάριο από το Ινστιτούτο Μοντέρνας Ιστορίας του Μονάχου-Βερολίνου. Το βιβλίο που είναι περίπου 2,000 σελίδες έχει λεπτομερείς σχολιασμούς από ακαδημαϊκούς.

Ο Χίτλερ στο μανιφέστο του (που έγραψε στη φυλακή) μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα της μπιραρίας» το 1923, παρουσίαζε με κάθε λεπτομέρεια το όραμά του για την Ευρώπη. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πνευματικά δικαιώματα του “Mein Kampf” δόθηκαν από τους Συμμάχους στο κράτος της Βαυαρίας, το οποίο και απαγόρευσε την επανέκδοση. Παρ’ όλα αυτά, τα πνευματικά δικαιώματα έληξαν το 2015, πράγμα που επέτρεψε την επανέκδοση του βιβλίου.

Η λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων ενθάρρυνε αυτομάτως ιστορικούς να επανεκδώσουν το βιβλίο. Η δική τους εκδοχή εμπεριέχει εμπεριστατωμένη ανάλυση της τρομολαγνείας των Ναζί, σαν συμπλήρωμα των ανακηρυγμένων προθέσεων τους. Σκοπός των ιστορικών που συμμετείχαν στη συγγραφή του είναι να φθείρουν την ναζιστική ιδεολογία στη συνείδηση όλων –και αυτών και μέχρι σήμερα είναι πιστοί σε εκείνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ