ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Ολάντ στους απεργούς για τον εργατικό νόμο

Προειδοποίηση Ολάντ στους απεργούς για τον εργατικό νόμο
REUTERS/Stephane Mahe

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στην Γαλλία απομάκρυναν διαδηλωτές και οδοφράγματα που μπλόκαραν την διανομή καυσίμων ενώ ταυτόχρονα ο πρόεδρος Ολάντ προειδοποιούσε τους απεργούς ότι δεν πρόκειται να τους αφήσει να στραγγαλίσουν την χώρα.

Από την σύνοδο των G7 στην Ιαπωνία, ο Ολάντ δήλωσε ότι η οικονομία της Γαλλίας έχει αρχίσει να ανακάμπτει και δεν πρέπει να εκτροχιαστεί από αυτούς που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις .

«Θα παραμείνω σε αυτή την πορεία επειδή πρόκειται για μια καλή μεταρρύθμιση και πρέπει να την υιοθετήσουμε πλήρως,» δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης. «Δεν είναι καιρός να μπει η γαλλική οικονομία σε περιπέτειες».

Η έκκληση Ολάντ απευθυνόταν κυρίως στο συνδικάτο CGT που ηγείται των κινητοποιήσεων σε δρόμους, δημόσιες συγκοινωνίες, διανομή καυσίμων που θέτουν σε κίνδυνο το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στην Γαλλία τον επόμενο μήνα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους τους τελευταίους τρεις μήνες σε διαδηλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις μετατράπηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ έγιναν 1.300 συλλήψεις συνολικά.

γαλλια

REUTERS/Stephane Mahe

Ο Ολάντ, ο οποίος έχει μπροστά του, σε ένα χρόνο, μια εκλογική αναμέτρηση με πολύ χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά και υψηλά ποσοστά ανεργίας, προσπαθεί να πείσει ότι η οικονομία ανακάμπτει ενώ υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στον εργατικό νόμο θα μειώσουν την ανεργία.

Οι αλλαγές, που το συνδικάτο CGT θέλει να ανακληθούν, καθιστά πιο εύκολο για τις εταιρίες να απολύουν το προσωπικό τους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Γαλλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ