ΚΟΣΜΟΣ

Προς κατάσχεση το σπίτι του Αδόλφου Χίτλερ

Προς κατάσχεση το σπίτι του Αδόλφου Χίτλερ
Getty Images/Ideal Images

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε, η κυβέρνηση της Αυστρίας κάνει την αρχή για την κατάσχεση του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ. 

Με αυτόν τον τρόπο οι Αρχές αφενός στοχεύουν να κλείσει μια δικαστική διαμάχη ετών με την ιδιοκτήτριά του αφετέρου να αποτρέψουν να μετατραπεί το κτίριο σε πόλο έλξης των νεοναζί.

Πριν καταφύγουν στη λύση της κατάσχεσης είχε γίνει προσπάθεια συννενόησης με την ιδιοκτήτρια να ανακαινιστεί έτσι ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως ξενώνας ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εκείνη αρνήθηκε και με τον κίνδυνο -καθώς το σπίτι ήταν κενό- να συρρέουν εκεί νεοναζί, προκρίθηκε η λύση να περάσει στον έλεγχο του κράτους.

Το σπίτι με την κίτρινη πρόσοψη, όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ στις 20 Απριλίου 1889, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Μπράουναου αμ Ιν, στη βόρεια Αυστρία. Ιδιοκτήτριά του είναι η Γκέρλιντε Πόμερ, στην οικογένεια της οποίας ανήκει το κτίριο εδώ κι έναν αιώνα.

16560801 2

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CHRISTIAN BRUNA

Το οίκημα και η τύχη του έχει διχάσει τους 17.000 κατοίκους της πόλης. Ορισμένοι ήθελαν να συνεχίσει να είναι ξενώνας, άλλοι να μετατραπεί σε μουσείο και κάποιοι να κατεδαφιστεί. Καθώς όμως βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, προστατεύεται ως ιστορικό μνημείο.

Κάθε χρόνο τον Απρίλιο αντιφασιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το σπίτι που βρίσκεται στον αριθμό 15 της Σαλτσμπούργκερ Φόρστατ. Σε μια πέτρινη πλάκα αναγράφεται η φράση: "Για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ποτέ ξανά φασισμός: σας το υπενθυμίζουν τα εκατομμύρια των νεκρών".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ