ΚΟΣΜΟΣ

Η αντίδραση του ΝΑΤΟ στις δηλώσεις Πούτιν από την Αθήνα

Η αντίδραση του ΝΑΤΟ στις δηλώσεις Πούτιν από την Αθήνα
REUTERS/Thanassis Stavrakis/Pool

«Οποιεσδήποτε απειλές από την Ρωσία είναι αδικαιολόγητες και ανεύθυνες», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.

«Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά ότι το βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα μας είναι αμυντικό και δεν έχει σχεδιαστεί για να πλήξει την Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι η Μόσχα θα λάβει μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή από την ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας σε Πολωνία και Ρουμανία, και ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι δημιουργούνται συνθήκες αποσταθεροποίησης, καθώς ανοίγει νέα κούρσα εξοπλισμών.

Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα εδάφους, νωρίτερα αυτό τον μήνα, στην Ρουμανία. Το σύστημα έχει στόχο την υπεράσπιση της Ευρώπης από χώρες που συνιστούν απειλή, όπως το Ιράν και όχι η Μόσχα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον.

Όμως, όπως σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η ανάπτυξη του συστήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι το Ιράν δεν συνιστά πλέον πυρηνική απειλή, μετά την συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Δεν νομίζω ότι θέλει να μπει σε μια ένοπλη σύρραξη με το ΝΑΤΟ», δήλωσε στο CNN o Ρικ Φρανκόνα, στρατιωτικός αναλυτής, όμως βεβαίως η Ουάσινγκτον πρέπει να το εξετάσει. Είναι μια μανιακή προσωπικότητα και δεν είμαστε βέβαιοι για την αντίδρασή του, δήλωσε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Τζενς Στόλτεμπεργκ πρόκειται να επισκεφθεί την Πολωνία την Δευτέρα και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Αντρέι Ντούντα.

«Το ίδιο θα γίνει και με την Πολωνία», προειδοποίησε ο Πούτιν από την Αθήνα. «Θα περιμένουμε μέχρι η Πολωνία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν θα κάνουμε τίποτε μέχρι να δούμε πυραύλους σε περιοχές που γειτονεύουν με εμάς».

Το ΝΑΤΟ διαθέτει πυραυλικό σύστημα που στεγάζεται στην αμερικανική ναυτική βάση στο Ντεβέσελου της Ρουμανίας, ενώ στον προγραμματισμό του περιλαμβάνεται η εγκατάσταση αντίστοιχου συστήματος στην Πολωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ