ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, συνταγματάρχης Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 Ukraine Crisis Media Center

Τουλάχιστον πέντε κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στην ανατολική Ουκρανία το τελευταίο εικοσιτετράωρο, καθώς σημειώνεται κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους αποσχιστές.

«Μαχητές εξαπέλυσαν επιθέσεις με 230 οβίδες και 150 βλήματα πυροβολικού σε ουκρανικές θέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ χθες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, συνταγματάρχης Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ (Oleksandr Motuzyanyk).

Όπως διευκρίνισε, στη διάρκεια του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν συνολικά δώδεκα επιθέσεις στην περιοχή, όλες με βαρύ οπλισμό και σε όλο το μήκος της γραμμής του μετώπου, στη λεγόμενη «ζώνη αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων (ATO)».

Τα κυβερνητικά στρατεύματα ανταπέδωσαν τα πυρά σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ενώ –σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του Κιέβου– κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη στην υπό κυβερνητικό έλεγχο πόλη Αβντίβκα (Avdiivka) και στην περιοχή του ανθρακωρυχείου Πουτιλίβσκα (Putylivska) (σ.σ. πρώην Butovka), που βρίσκεται κοντά στο Ντονέτσκ (Donetsk), το προπύργιο των ρωσόφωνων εξεγερμένων.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, τα χτυπήματα στη Μαριούπολη (Mariupol) περιορίστηκαν σημαντικά, έχοντας καταγραφεί το τελευταίο εικοσιετετράωρο στα δώδεκα.

Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες απώλειες μεταξύ των ανταρτών ή των αμάχων στις παραπάνω συγκρούσεις, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο σχετικό του τηλεγράφημα.

Ukraine 2016 05 29 map Oleksandr Motuzyanyk 29 05 eng

Η κατάσταση στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας – Πηγή: Ukraine Crisis Media Center

Η βία στην ανατολική Ουκρανία εντάθηκε από την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από τον τερματισμό της λεγόμενης πασχαλινής εκεχειρίας που ξεκίνησε την 1η Μαΐου, όταν η χώρα γιόρτασε το Πάσχα των ορθοδόξων.

Την Τρίτη, επτά κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων. Ήταν οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του ουκρανικού στρατού τον τελευταίο χρόνο.

Περισσότεροι από 9.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 22.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία από τον Απρίλιο του 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ