ΚΟΣΜΟΣ

Σε δίκη ο Λιονέλ Μέσι για φοροδιαφυγή ύψους 4,1 εκατ. ευρώ

Σε δίκη ο Λιονέλ Μέσι για φοροδιαφυγή ύψους 4,1 εκατ. ευρώ

Ο διεθνής σταρ του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι θα οδηγηθεί σήμερα σε δίκη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες απόκρυψης εισοδήματος από τις φορολογικές αρχές της Ισπανίας και φοροδιαφυγής ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δικαστήριο στην Βαρκελώνη θα ακούσει την απολογία του Λιονέλ και του πατέρα του Χόρχε Οράσιο Μέσι, που διαχειρίζεται τις οικονομικές του υποθέσεις, σχετικά με την μεταβίβαση χρηματικών ποσών σε φορολογικούς παραδείσους σε Μπελίζ και Ουρουγουάη, ώστε να αποκρύψει 10,1 εκατομμύρια ευρώ που κέρδισε από δικαιώματα φωτογραφιών, το χρονικό διάστημα 2007-2009. Πατέρας και γιος αρνούνται ότι έκαναν κάτι παράνομο.

Η ισπανική φορολογική Αρχή απαιτεί την πληρωμή προστίμου που αντιστοιχεί στο ποσό που δεν φορολογήθηκε και επιπλέον προτείνει ποινή φυλάκισης 22 μηνών και 15 ημερών στον Μέσι και τον πατέρα του.

Η υπόθεση εστιάζει στις παράνομες δραστηριότητες του πατέρα του Μέσι, όμως οι αρχές επιμένουν ότι ο ποδοσφαιριστής είχε πλήρη γνώση και κατά συνέπεια πρέπει να ασκηθεί δίωξη και σε αυτόν, παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες κατηγορίες για προσωπική του ανάμειξη, κατέπεσαν.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες, ενώ ο Μέσι θα καταθέσει την προσεχή Πέμπτη.

Ο πέντε φορές βραβευμένος με την Χρυσή Μπάλα της ΦΙΦΑ Μέσι, επέμεινε ότι δεν γνώριζε για τις οικονομικές κινήσεις που σχετίζονται με την περιουσία του. Ο πατέρας του στήριξε αυτό τον ισχυρισμό λέγοντας, «ο γιος μου το μόνο πράγμα που κάνει είναι να παίζει ποδόσφαιρο».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον αρμόδιο δικαστή το 2013, ο Μέσι απάντησε, «Υπογράφω συμβόλαια όμως ποτέ δεν τα κοιτάζω. Δεν ξέτω τι υπογράφω. Εμπιστεύομαι τον πατέρα μου που φροντίζει για αυτά τα θέματα. Κάνω ό,τι μου λέει. Κοιτάζω μόνο την συνοπτική έκθεση στο τέλος του χρόνου για να δω τι κέρδισα».

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, τα κέρδη του ποδοσφαιριστή το 2015 ανήλθαν σε 74 εκατομμύρια δολάρια, 52 εκατ. από το ποδόσφαιρο και 22 εκατ. από διαφημίσεις.

Ήδη, ο Μέσι έχει καταβάλει 5 εκατομμύρια στην εφορία και άλλα 10 εκατομμύρια για την φορολογική ρύθμιση των ετών 2010 και 2011.

Όμως ο Μέσι δεν είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα με φορολογικές εκκρεμότητες: ο βραζιλιάνος παίκτης Neymar Jr κλήθηκε να καταβάλει 52 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και αναδρομικούς φόρους από δικαστήριο του Ριο ντε Τζανέιρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ