ΚΟΣΜΟΣ

Ο Χαράμπε και πέντε συγκλονιστικά περιστατικά σε ζωολογικούς κήπους (pics)

Ο Χαράμπε και πέντε συγκλονιστικά περιστατικά σε ζωολογικούς κήπους (pics)
REUTERS/William Philpott

Για κάποιους, ο Χαράμπε ήταν ένας γορίλας που έπρεπε να θανατωθεί για να σωθεί ένα 4χρονο παιδάκι. Για κάποιος άλλους, ήταν κάτι πολύ περισσότερο.

Από τη στιγμή που σημειώθηκε το ατυχές περιστατικό στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι, επανήλθε στο προσκήνιο το... debate σχετικά με το πόσο φυσιολογικό είναι τελικά να φυλακίζονται σπάνια ζώα για να διασκεδάζουν στη θέα τους οι άνθρωποι. Και μάλιστα κάποιοι να ζουν από αυτή τη μορφή... διασκέδασης.

Ξύπνησαν, όμως κι άλλες μνήμες. Από παλαιότερες επιθέσεις ζώων που σόκαραν την κοινή γνώμη και είχαν προκαλέσει ανάλογες συζήσεις τις περιόδους κατά τις οποίες έλαβαν χώρα.

Binky η πολική αρκούδα (1994, Ζωολογικός Κήπος Άνκορατζ-Αλάσκα)

Έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν η Κάθριν Ουόρμπερτον, μια τουρίστρια από την Αυστραλία, πήδηξε δύο φράχτες και έφτασε κοντά στα κάγκελα του χώρου όπου ζούσε για να τραβήξει μια κοντινή φωτογραφία μαζί της. Η βάρους 550 κιλών Binky κόλλησε το κεφάλι της ανάμεσα στα κάγκελα και άρχισε να χτυπιέται.

Η Ουόρμπερτον έσπασε το πόδι της, υπέστη πολλαπλές ρήξεις, αλλά σώθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση άλλων επισκεπτών που επιτέθηκαν στην Binky με κλαδιά και της απέσπασαν την προσοχή. Ενάμιση μήνα αργότερα, η επιβλητική πολική αρκούδα επιτέθηκε σε μεθυσμένο τουρίστα, χωρίς όμως να του προκαλέσει σοβαρά τραύματα.

Παρά τα άγρια ένστικτά της, παρέμεινε δημοφιλής μέχρι τον θάνατό της, στις 14 Ιουλίου του 1995, από νεφρική ανεπάρκεια.

binky

Wikipedia

Η δολοφονική επίθεση των πέντε γκρίζων λύκων (1996, HALIBURTON FOREST

Η Πατρίσια Ουίμαν βρισκόταν μόλις λίγες ημέρες στη νέα της δουλειά, στην οποία είχε προσληφθεί αφενός για να φροντίζει τους πέντε γκρίζους λύκους που κατοικούσαν στο κέντρο άγριων ζώων του Οντάριο, αφετέρου για να διευθύνει εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στο συγκεκριμένο ζώο.

Πριν το μοιραίο περιστατικό, είχε μπει στο κλουβί τους μόλις δύο φορές, μία με έναν επικεφαλής της και μια δεύτερη για να τους ταΐσει. Παρότι όπως είπαν αργότερα οι υπεύθυνοι του κέντρου, οι λύκοι είχαν πάντα την τάση να απομακρύνονται όταν οι υπάλληλοι του πάρκου έμπαιναν στο κλουβί τους και να παρακολουθούν διακριτικά τις δουλειές που αυτοί έκαναν, η Ουίμαν δέχθηκε δολοφονική επίθεση.

Το απόγευμα της 18ης Απριλίου 1986, βρέθηκε γυμνή με δεκάδες δαγκωματιές στο κορμί της και με κομμάτια σάρκας να λείπουν από τους ώμους της. Οι λύκοι θανατώθηκαν κι όπως αποδείχθηκε έπειτα από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, δεν ήταν λυσσασμένοι.

grey wolves

Matt Cardy/Getty Images/Ideal Images

Μίλα η Ελεφαντίνα (2012, Ζωολογικός Κήπος Franklin, Νέα Ζηλανδία)

Πρόκειται για μια από τις πλέον συγκλονιστικές ιστορίες που έχουν σημαδεύσει τις σχέσεις ανθρώπων-ζώων σε ζωολογικούς κήπους.

Στις 25 Απριλίου του 2012, η 42χρονη ιδιοκτήτρια ζωολογικού κήπου Έλεν Σόφιλντ βρίσκει τραγικό θάνατο όταν συνθλίβεται από την προβοσκίδα της καλύτερης ίσως φίλης της. Η Μίλα, ένας Αφρικανικός Ελέφαντας ηλικίας 39 ετών ζούσε για μικρό χρονικό διάστημα στον ζωολογικό κήπο Franklin, ωστόσο μια πολύ δυνατή σχέση είχε χτιστεί ανάμεσα στην ίδια και τη Σόφιλντ. Τις πρώτες ημέρες που ακολούθησαν την τραγωδία, κανείς από τους εργαζόμενους δεν μπορούσε να δώσει μια φυσιολογική εξήγηση για την δολοφονική επίθεση της Μίλα.

Σιγά σιγά όμως το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Έχοντας ζήσει για τρεις ολόκληρες δεκαετίες σε τσίρκο, η Μίλα είχε υποστεί απίστευτη κακομεταχείριση και σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζόμενων στον ζωολογικό κήπο, πάθαινε πολύ συχνά κρίσεις πανικού. Επιπλέον, σε ηλικία μόλις τριών ετών, επιτήδειοι σφάγιασαν μπροστά στα μάτια της όλης της την οικογένεια πριν τελικά την καταδικάσουν σε μια ζωή μέσα στη δυστυχία... Ίσως έτσι ένιωσε ότι έπαιρνε εκδίκηση.

Η ιστορία της Μίλα

mila

Facebook / San Diego Zoo

Jabari ο γορίλας (2004, Ζωολογικός Κήπος Ντάλας, ΗΠΑ)

Η ιστορία του μοιάζει με αυτή του Χαράμπε μόνο σε ό,τι αφορά στο τέλος της. Όλα κυλούσαν φυσιολογικά στον ζωολογικό κήπο του Ντάλας, στις 18 Μαρτίου του 2004, μέχρι που ο χρόνος πάγωσε. Ο Jabari, ένας γορίλας ηλικίας 13 ετών, τον οποίο για ώρα πείραζαν μικρά παιδιά που είχαν πλησιάσει το κλουβί του, θύμωσε τόσο που βρήκε τρόπο να σκαρφαλώσει τον τοίχο ύψους 5,5 περίπου μέτρων και να βρεθεί μπροστά στους έκπληκτους επισκέπτες.

Ο γιγάντιος γορίλας επιτέθηκε σε τέσσερα άτομα και τραυμάτισε τα τρία εξ αυτών. Για αρκετή ώρα ένα παιδάκι τριών ετών ήταν έρμαιο στα χέρια του.

Οι υπεύθυνοι του κήπου εκκένωσαν τον χώρο μέσα σε λίγα λεπτά (περίπου 300 επισκέπτες) και προσπάθησαν (όπως τουλάχιστον υποστήριξαν τότε) να ρίξουν αναισθητικά βέλη στον Jabari. Όταν αυτός επιτέθηκε σε δύο υπαλλήλους, τον σημάδεψαν με πραγματικές σφαίρες και τον σκότωσαν.

jabari

Twitter / Julie Sone

Το μακελειό του Zanesville (2011, Οχάιο-ΗΠΑ)

Ακόμη μία συγκλονιστική ιστορία, στην οποία οι μόνοι που δεν έφεραν την παραμικρή ευθύνη για το χάος που προκλήθηκε ήταν τα ζώα. Κι ας μην πρόκειται ακριβώς για «ατύχημα σε ζωολογικό κήπο».

Ο ηλίκίας 61 ετών, τότε, Τέρι Τόμπσον ήταν ένας κτηνίατρος από το Βιετνάμ, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της ζωής του είχε ένα χόμπι. Αλλά πολύ ιδιαίτερο χόμπι. Ήταν λάτρης άγριων ζώων. Κάποια στιγμή κατάφερε να φτιάξει κάτι σαν ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στη φάρμα του στο Οχάιο όπου φιλοξένησε μια σειρά από σπάνια ζώα.

Στις 18 Οκτωβρίου του 2011, ο Τόμπσον αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Πριν αυτοκτονήσει, με μια σφαίρα στο κεφάλι, απελευθέρωσε όλα του τα ζώα.

Λίγη ώρα αργότερα, ένας γείτονάς τους ειδοποίησε την αστυνομία όταν είδε μία αρκούδα και ένα λιοντάρι να περιφέρονται έξω από το σπίτι του. Οι αστυνομικοί έφτασαν στη φάρμα του Τόμπσον και είδαν έναν τίγρη να κατασπαράσσει ότι είχε απομείνει από το πτώμα του. Ακολούθησε πραγματικό μακελειό.

Δεκάδες αστυνομικοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης και άρχισαν να κυνηγούν τα άγρια ζώα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιων εξ αυτών «οι πιο επικίνδυνες ήταν οι τίγρεις. Τις πυροβολούσαμε δεκάδες φορές και παρόλα αυτά στέκονταν όρθιες και μας κυνηγούσαν».

Όταν πια μπήκε ένα τέλος στην περιπέτεια, ο απολογισμός των σκοτωμένων ζώων ήταν: 2 λύκοι, 2 γκρίζες αρκούδες, 18 τίγρεις κάποιες εκ των οποίων πολύ σπάνιες, 17 λιοντάρια, 6 μαύρες αρκούδες, 3 πούμα και 2 μαϊμούδες.

Τα ζώα θάφτηκαν σε μαζικό τάφο στην φάρμα που άλλοτε ζούσαν.

massacre

twitter / ScottRGraber

ΔΗΜΟΦΙΛΗ