ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Σινική Θάλασσα: Η Κίνα καταγγέλλει τις "προκλήσεις" των ΗΠΑ

Νότια Σινική Θάλασσα: Η Κίνα καταγγέλλει τις "προκλήσεις" των ΗΠΑ
REUTERS/Ministry of Foreign Affairs/Handout via Reuters/File Photo

Αναζωπυρώνεται η ρητορική μεταξύ Αμερικής και Κίνας με επίκεντρο τη Νότια Σινική Θάλασσα καθώς το Πεκίνο προειδοποίησε εμμέσως την Ουάσινγκτον λέγοντας ότι δεν φοβάται "προβλήματα" στην περιοχή.

"Οι εξωτερικές χώρες θα έπρεπε να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το θέμα, όχι το αντίθετο. Το θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας επιδεινώνεται εξαιτίας των προκλήσεων ορισμένων χωρών που επιδιώκουν τα ιδιοτελή συμφέροντά τους", δήλωσε ο ναύαρχος Σουν Τζιανγκουό στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης για την ασφάλεια στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη.

Επί της ουσίας, η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου και πραγματοποιεί συνεχώς εργασίες επίχωσης, παρά τη δυσαρέσκεια γειτόνων της, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι και η Μαλαισία.

Οι ΗΠΑ ωστόσο έχουν διαμηνύσει ότι θα πρέπει να διεξάγεται ελεύθερα η ναυσιπλοΐα σε αυτήν την στρατηγικής σημασία περιοχή, που αποτελεί σημαντική θαλάσσια οδό για τη μεταφορά εμπορευμάτων και υδρογονανθράκων.

Και αυτό γιατί η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι οι εδαφικές διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας και όχι της πολιτικής του τετελεσμένου γεγονότος που ακολουθεί η Κίνα.

Υπό αυτό το πρίσμα, έστειλαν τους τελευταίους μήνες πολεμικά πλοία στην περιοχή, τα οποία πλέουν κοντά στα νησιά που ελέγχονται από το Πεκίνο.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ προειδοποίησε και αυτός χθες το Πεκίνο για τον κίνδυνο "απομόνωσής" του κατά την ομιλία του στην ίδια συνάντηση και τόνισε ότι η πολιτική της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα την εκθέτει "σε ενέργειες των ΗΠΑ και χωρών της περιοχής".

"Δεν δημιουργούμε προβλήματα, ούτε όμως φοβόμαστε τα προβλήματα", απάντησε σήμερα ο Κινέζος ναύαρχος. "Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική μας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν έχει αλλάξει. Η Κίνα έχει τη σοφία και την υπομονή που απαιτούνται για να επιλύει τις διαφορές μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε επίσης ότι και οι άλλες χώρες τις οποίες αφορά το θέμα έχουν την ίδια σοφία και την ίδια υπομονή για να βαδίσουν μαζί με την Κίνα στο δρόμο της ειρήνης. Οι χώρες που δεν εμπλέκονται άμεσα δεν επιτρέπεται να σαμποτάρουν για ιδιοτελή οφέλη τον δρόμο μας της ειρήνης".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μανίλα έχει προσφύγει στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης για να εξετάσει την εδαφική αυτή διαφορά, αλλά το Πεκίνο αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ