ΚΟΣΜΟΣ

Χώρες - φόβητρα για εκατομμύρια τουρίστες

Χώρες - φόβητρα για εκατομμύρια τουρίστες
Video Capture

Εκατομμύρια ταξιδιώτες απαρνούνται τα όνειρά τους να επισκεφθούν μέρη όπως οι Πυραμίδες της Αιγύπτου και οι ακτές της Τυνησίας εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι πιο επίφοβες χώρες είναι οι εξής:

Αίγυπτος

Με νύχια και με δόντια προσπαθεί η Αίγυπτος να «ανεβάσει» τον τουρισμό της καθώς από εκεί που το 2010 είχε φτάσει στα 14 εκατομμύρια επισκεπτών, πέρυσι έφτασε μόλις στα 9 εκατομμύρια μετά από μερικές αεροπορικές καταστροφές αλλά και την πολιτική αναταραχή που δημιούργησε η Αραβική Άνοιξη το 2011, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αριθμός των επισκεπτών της χώρας αναμένεται να μειωθεί και άλλο το 2016. Η εταιρεία ερευνών αγοράς Euromonitor International, δήλωσε ότι οι αφίξεις των επισκεπτών στη χώρα μειώθηκαν κατά 46% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Η συντριβή της πτήσης 804 της EgyptAir το Μάιο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι προκλήθηκε από τρομοκρατική επίθεση. Μετά από αυτό πολλοί ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους.

Νωρίτερα είχε σημειωθεί αεροπειρατεία σε άλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας και συγκεκριμένα στην πτήση Α320, ενώ τρομοκράτες έριξαν ένα ρωσικό αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από την Αίγυπτο τον Οκτώβριο του 2015.

Τυνησία

Αυτή η μικρή χώρα που βρίσκεται μεταξύ της Λιβύης και της Αλγερίας στη βόρεια Αφρική αντιμετώπισε μία πτώση 20% στις διεθνείς αφίξεις επισκεπτών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, μετά από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν σαν στόχο τουρίστες.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο αιματηρές επιθέσεις.

Η πρώτη επίθεση έγινε τον Μάρτιο του 2015 σε ένα δημοφιλές μουσείο στην καρδιά της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας περισσότερους από 20 ανθρώπους.

Η επόμενη επίθεση έγινε τον Ιούνιο του 2015 όταν ένας άνδρας με όπλο σκότωσε 38 ανθρώπους που έκαναν ηλιοθεραπεία, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Βρετανοί.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του World Travel & Tourism Council, Ντέιβιντ Σκόουσιλ (David Scowsill), για να ανακάμψει τουριστικά μία χώρα μετά από τρομοκρατική ενέργεια που στοχεύει τουρίστες μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια.

«Οι άνθρωποι θα έρθουν στη Τυνησία ξανά, αλλά τώρα η χώρα περνάει μία πολύ δύσκολη στιγμή και πολλοί άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους», δήλωσε ο Σκόουσιλ.

Κάποτε η Τυνησία φιλοξενούσε μέχρι και 7 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά αυτό το νούμερο είναι απίθανο να πιαστεί για το 2016. Οι πτήσεις προς Τυνησία έχουν μειωθεί στο 26% για την καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα με την εταιρεία ForwardKeys που παρέχει ταξιδιωτικά δεδομένα και πληροφορίες.

Τουρκία

Η Τουρκία είναι από τις δημοφιλέστερες χώρες για να επισκεφθεί κανείς, καλωσορίζοντας 40 εκατομμύρια τουρίστες το περασμένο έτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Πλέον όμως η χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που «χτυπούν» τον τομέα του τουρισμού φέτος, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και τη μεγάλη πολιτική διαμάχη της χώρας με τη Ρωσία.

Η χώρα έχει σταματήσει να στέλνει τουρίστες στην Τουρκία ως αντίποινα για την κίνηση της Άγκυρας να καταρρίψει ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τους πολίτες να αποφύγουν την χώρα και διέταξε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Ρωσίας που είναι αρμόδια για τον Τουρισμό να πει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να σταματήσουν να πωλούν ταξιδιωτικά πακέτα για την Τουρκία.

Η Ρωσία αποτελούσε τη δεύτερη χώρα με τους περισσότερους πολίτες που επισκέπτοταν την χώρα και έτσι αυτομάτως θα χαθούν περί τα 5 εκατομμύρια υποψηφίων τουριστών.

Παράλληλα, οι πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα έπεισαν πολλούς Ευρωπαίους ταξιδιώτες, κυρίως Γερμανούς και Βρετανούς, να κάνουν διακοπές αλλού σύμφωνα με τον Σκόουσιλ.

Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρουν πολλά στον τουριστικό τομέα της Τουρκίας, στέλνοντας συνολικά περίπου 8 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο.

Ο Σκόουσιλ υπολογίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία συνέβαλαν σε πτώση 25% του αριθμού επισκεπτών της.

«Η απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο είναι σαφής. Οι ταξιδιώτες είναι ευέλικτοι και αντί να ακυρώσουν τις διακοπές τους, αλλάζουν προορισμό», δήλωσε ο Σκόουσιλ. «Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία θα συνεχίσουν να υποφέρουν, αλλά χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Βουλγαρία θα επωφεληθούν άμεσα».

Τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι οι ταξιδιώτες έκαναν 1,2 δισεκατομμύρια διεθνή ταξίδια το 2015, 4,4% περισσότερα σε σχέση με το 2014. Οι τάσεις για τους πρώτους μήνες των στοιχείων δείχνουν ότι τα ποσοστά συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό.

Millions of tourists too scared to visit these countries
by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ