ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Η Χίλαρι Κλίντον πρώτη γυναίκα υποψήφια για τον Λευκό Οίκο

Εκλογές ΗΠΑ: Η Χίλαρι Κλίντον πρώτη γυναίκα υποψήφια για τον Λευκό Οίκο
REUTERS/Mike Blake

Οριστικά η Χίλαρι Κλίντον είναι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ καθώς όπως ανακοίνωσε η ίδια, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος:  "Μαζί εξασφαλίσαμε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος".

 

Αν και η καταμέτρηση των χθεσινών προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος σε Νιου Τζέρσεϊ, Νέο Μεξικό, Βόρεια και Νότια Ντακότα, Μοντάνα και Καλιφόρνια συνεχίζεται, η Χίλαρι Κλίντον είναι οριστικά η υποψήφια των Δημοκρατικών και θα τεθεί απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η ίδια η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε ορόσημο την εκλογή μιας γυναίκας να είναι υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο, ενώ δεν περέλειψε να δώσει τα συγχαρητήριά της στον Μπέρνι Σάντερς για τη διεξαγωγή της πρεκλογικής εκστρατείας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συζήτηση που άνοιξε ο αντίπαλός της για την ανισότητα των εισοδημάτων, ήταν καλή για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Μιλώντας μερικά λεπτά μετά την νίκη της η Χίλαρι Κλίντον απευθυνόμενη στους υποστηρικτές της, είπε: "Μην επιτρέπετε σε κανέναν να πει ότι δεν γίνονται σπουδαία πράγματα στην Αμερική. Η δικαιοσύνη και η ισότητα μπορούν να κερδίσουν".

Έπειτα από τρεις δεκαετίες στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής ως ηγετική – και πολλές φορές αμφιλεγόμενη – φεμινιστική προσωπικότητα, η νίκη της Κλίντον την φέρνει σε απόσταση αναπνοής από το αξίωμα που έχασε πριν από οκτώ χρόνια, όταν ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα,
ο οποίος επικοινώνησε ήδη για να τη συγχαρεί για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών. Ο Αμερικανικός πρόεδρος τηλεφώνησε και στον συνυποψήφιό της Κλίντον, Χένρι Σάντερς, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο στο Λευκό Οίκου.

Η πρώην πρώτη κυρία, γερουσιαστής από την Νέα Υόρκη και υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να ανακηρυχτεί η υποψήφια των Δημοκρατικών στο συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα και θα αντιμετωπίσει των υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, στην μάχη των γενικών εκλογών που προδιαγράφεται η σκληρότερη των τελευταίων ετών.

2016 06 08T022121Z 341653988 HP1EC6806JJ00 RTRMADP 3 USA ELECTION TRUMP

Ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ θα είναι όπως όλα δείχνουν ο αντίπαλος της Χίλαρι για τον Λευκό Οίκο/ Πηγή:REUTERS/Carlo Allegri

Η Κλίντον έχει υπογραμμίσει το επιχειρηματικό παρελθόν του Τραμπ, τον χαρακτήρα του και τις προσωπικές επιθέσεις στο πρόσωπό της ώστε να τον σκιαγραφήσει ως ακατάλληλο για την προεδρία. Ο Τραμπ από την άλλη επιχειρεί να παρουσιάσει την Κλίντον ως παθολογική ψεύτρα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Αν και η Κλίντον έχει ήδη τον Τραμπ στο στόχαστρό της, έχει δουλειά να κάνει και στο δικό της κόμμα αφού έχει υποσχεθεί να ενώσει τους Δημοκρατικούς μετά από μια εξουθενωτική μάχη απέναντι στον Γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς.

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος κατέρριψε την επικρατούσα άποψη ότι πρόκειται για έναν μάλλον περιθωριακό υποψήφιο και πραγματοποίησε την δική σταυροφορία εναντίον του πολιτικού κατεστημένου που προσέλκυσε την προοδευτική βάση του κόμματος.

2016 06 08T033310Z 518404355 HP1EC6809V700 RTRMADP 3 USA ELECTION CLINTON

Στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, ο σύζυγός της, Μπιλ/ Πηγή:REUTERS/Shannon Stapleton

Την εκλογή της Χίλαρι χαιρέτισε ο σύζυγός της και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος μέσω κοινωνικών δικτύων δήλωσε περήφανος για αυτήν.

Η ίδια μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους μία φωτογραφία με τη μητέρα της, σημειώνοντας πόσο της λείπει σε μια τόσο σημαντική στιγμή.

Περήφανη για τη μητέρα της δήλωσε και η Τσέλσι Κλίντον.

Δείτε το πρώτο προεκλογικό σποτ της Χίλαρι Κλίντον:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ