ΚΟΣΜΟΣ

H Phoebe Snetsinger στο σημερινό google doodle

H Phoebe Snetsinger στο σημερινό google doodle

Την Phoebe Snetsinger τιμά σήμερα η google με ένα doodle αφιερωμένο στη διάσημη παρατηρήτρια πουλιών.

Η Phoebe Snetsinger, Αμερικανίδα, διαγνώστηκε με καρκίνο και οι γιατροί της έδωσαν έξι μήνες ζωής. Τότε ξεκίνησε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο προκειμένου να παρατηρεί τα πουλιά. Έζησε 17 ολόκληρα χρόνια μετά τη διάγνωση και σήμερα θα έκλεινε τα 85 της χρόνια.

dodle

Κατάφερε να παρατηρήσει περισσότερα από 8000 διαφορετικά είδη και πέθανε τελικά από αυτοκινητιστικό ατύχημα σε μια έρημη περιοχή της Μαδαγασκάρης.

Της άρεσαν τα πουλιά τόσο που διάβαζε συνέχεια σχετικά περιοδικά και άρθρα, μέχρι που το 1981 διαγνώστηκε με μια
αθεράπευτη μορφή μελανώματος. Αντί να κλειστεί, όμως, στο σπίτι έφυγε για την Αλάσκα να παρακολουθήσει πουλιά.

Η Phoebe Snetsinger, η οποία είχε κληρονομήσει μεγάλη περιουσία από τον πατέρα της, ξεκίνησε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο παρατηρώντας και καταγράφοντας διαφορετικά είδη πτηνών. Ως ερασιτέχνης ορνιθολόγος κράτησε σημειώσεις για άγνωστα μέχρι τότε είδη. Οι ορνιθολόγοι θεωρούσαν πως υπάρχουν περίπου 6000 διαφορετικά είδη, η Φοίβη κατέγραψε 8398. (Σε Αμερική και Καναδά υπάρχουν μόνο 900 είδη, για να φτάσει τέτοιο μεγάλο αριθμό ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της γης, αντιμετωπίζοντας σε πολλά σημεία του πλανήτη μεγάλες δυσκολίες κι επικίνδυνες καταστάσεις).

Το 1999 βρισκόταν στην Μαδαγασκάρη, με σκοπό να φτάσει η λίστα της τα 8500 είδη.

Στις 23 Νοεμβρίου, σε έναν έρημο δρόμο μέσα στην έρημο, ο οδηγός έτρεχε ανέμελος αφού δεν υπήρχαν άλλα αμάξια ωστόσο σε μια στροφή το βανάκι που την μετέφερε ανατράπηκε κι εκείνη βρήκε ακαριαίο θάνατο χτυπώντας το κεφάλι της στον ουρανό του αμαξιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ