ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Η Κέικο Φουχιμόρι παραδέχθηκε την ήττα της στις προεδρικές εκλογές

Περού: Η Κέικο Φουχιμόρι παραδέχθηκε την ήττα της στις προεδρικές εκλογές
Η Κέικο Φουχιμόρι, συνοδευόμενοι από τους εκλεγμένους βουλευτές της, δίνει συνέντευξη τύπου, λίγη ώρα αφότου η εθνική εκλογική επιτροπή (ONPE) ανακοίνωσε ότι έχασε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στα κεντρικά γραφεία του κόμματός της Fuerza Popular (Λαϊκή Δύναμη) στη Λίμα του Περού, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 REUTERS/Mariana Bazo

Η Κέικο Φουχιμόρι (Keiko Fujimori) παραδέχθηκε σήμερα την ήττα της έναντι του Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (Pedro Pablo Kuczynski) στις πιο αμφίρροπες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν εδώ και δεκαετίες στο Περού.

Σε ομιλία της η Φουχιμόρι υποσχέθηκε πως το κόμμα της να παραμείνει «σε εγρήγορση», ώστε να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Κουτσίνσκι.

Η Κέικο είναι κόρη του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, πρώην προέδρου του Περού το 1990-2000, που είχε καταδικαστεί για διαφθορά και σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κόρη του πρώην προέδρου δήλωσε πως ο αντίπαλος της κέρδισε το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με την υποστήριξη «διακινητών του μίσους» και πως τα επίσημα αποτελέσματα προκάλεσαν «σύγχυση».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ –που στήριξε το λεγόμενο «αυτοπραξικόπημα του Αλμπέρτο Φουχιμόρι του 1992– είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο του Περού και την κυβέρνησή του, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Προσμένουμε να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Κουτσίνσκι και την κυβέρνησή του για να βελτιώσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις και να προωθήσουμε τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την ευημερία, όπως κάναμε και με την κυβέρνηση του προέδρου Ογιάντα Ουμάλα (Ollanta Humala)», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία φέρει χθεσινή ημερομηνία.

Η Ουάσινγκτον –προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση– θα συνεχίσει την προσπάθεια βελτίωσης των ισχυρών δεσμών φιλίας και της συνεργασίας των δύο κρατών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον λαό του Περού για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών της 5ης Ιουνίου. Συγχαίρουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι για τη νίκη του στις εκλογές αυτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο 77χρονος Κουτσίνσκι –ο οποίος αν και έχει αποκηρύξει την αμερικανική υπηκοότητα, στο Περού συνεχίζει να έχει το προσωνύμιο «γκρίνγκο»– εργάστηκε επί σειρά ετών σε επενδυτικές τράπεζες της Wall Street και στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ δηλώνει οπαδός των μοτοσικλετών Harley Davidson.

Χθες Παρασκευή, ουσιαστικά επισημοποιήθηκε ότι ο κεντροδεξιός υποψήφιος νίκησε την κεντροδεξιά Κέικο Φουχιμόρι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Περού, που είχαν διενεργηθεί την περασμένη Κυριακή 5 Ιουνίου. Ο Κουτσίνσκι θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 28η Ιουλίου.

Αν και το επίσημο αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, τα 50.000 ψηφοδέλτια που απομένουν να επανεξεταστούν δεν θα μεταβάλουν το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή (ONPE).

Ο Κουτσίνσκι κέρδισε συγκεντρώνοντας το 50,12% των ψήφων την Κέικο Φουχιμόρι, η οποία συγκέντρωσε το 49,88% των ψήφων, παρότι θεωρείτο το φαβορί της αναμέτρησης. Η ιδια αναγνώρισε χθες απρόθυμα την ήττα της, δεύτερη συνεχόμενη όπως το 2011 απέναντι στον εθνικιστή Ουμάλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ