ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: Κυβερνοεπίθεση με θύματα υπολογιστές της Ν. Κορέας

Β. Κορέα: Κυβερνοεπίθεση με θύματα υπολογιστές της Ν. Κορέας
Άμεση κινητοποίηση μετά την κυβερνοεπίθεση σε εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές (φωτογραφία αρχείου) EPA/ YTN

Κυβερνοεπίθεση με... θύματα περισσότερους από 140.000 υπολογιστές μεγάλων επιχειρήσεων και κυβερνητικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας, έκανε η Βόρεια Κορέα, με στόχο να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία τους, μέσω της διασποράς κακόβουλου λογισμικού.

Πάντως τα... αντανακλαστικά της Νότιας Κορέας λειτούργησαν άμεσα κι έτσι φαίνεται πως οι αρχές κατάφεραν να ανακόψουν μεγαλύτερη επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Τα ηλεκτρονικά ίχνη έδειξαν ότι η επιχείρηση αυτή, ενεργοποιήθηκε από την Πιονγκγιάνγκ και είχε ως στόχο ένα κεντρικό πρόγραμμα υπολογιστών που χρησιμοποιούν 160 εταιρίες, αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαχειρίζονται τα δίκτυα των υπολογιστών τους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, της Νότιας Κορέας.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση που ενεργοποίησε τις επιθέσεις, ήταν παρόμοια με αυτή που εντοπίστηκε το 2013, όταν έγινε κυβερνοεπίθεση κατά των τραπεζών και των τηλεοπτικών σταθμών στη Νότια Κορέα «παγώνοντας» τα συστήματά τους για πάνω από μία εβδομάδα. Τότε, οι Νοτιοκορεάτες έδειξαν τους γείτονές τους στον Βορρά ως ενόχους για την επίθεση.

Αυτή τη φορά, μια ειδική ομάδα της νοτιοκορεατικής αστυνομίας εντόπισε το hacking και συνεργάστηκε με τις εταιρείες και τους οργανισμούς που επηρεάζονταν, καταφέρνοντας να εξουδετερώσει τους κακόβουλους κωδικούς και να αποτρέψει μια μεγαλύτερης κλίμακας κυβερνοεπίθεση.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή ενάντια στην απειλή της κυβερνοεπίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, μετά την πυρηνική δοκιμή τον Ιανουάριο και την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τον περασμένο μήνα που οδήγησε σε νέες κυρώσεις του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ