ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τον ISIS, οι Έλληνες την οικονομική κρίση

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τον ISIS, οι Έλληνες την οικονομική κρίση
Eurokinissi

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι τζιχαντιστές είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center. Μάλιστα, αξιολογούν το Ισλαμικό Κράτος ως σοβαρότερη απειλή από την κλιματική αλλαγή, την οικονομική αστάθεια και την προσφυγική κρίση.

Οι ερωτηθέντες σε εννιά από τα 10 ευρωπαϊκά κράτη που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα απάντησαν πως θεωρούν το ΙΚ τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες τους, με το 93% των Ισπανών και το 91% των Γάλλων να χαρακτηρίζουν την οργάνωση αυτή «μείζονα απειλή».

Στις περισσότερες χώρες η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε τον Απρίλιο, έναν μήνα μετά από την επίθεση των τζιχαντιστών στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας. Η έρευνα του Pew δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ όπου ένας ένοπλος σκότωσε 40 ανθρώπους σε νυχτερινό κέντρο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ήταν η μόνη χώρα όπου οι ερωτηθέντες δεν αξιολόγησαν το Ισλαμικό Κράτος ως τη σημαντικότερη απειλή. Το 95% των Ελλήνων θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική αστάθεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα.

Ισχυρές πλειοψηφίες και στις δέκα χώρες θεωρούν την κλιματική αλλαγή μείζονα απειλή, ωστόσο η έρευνα κατέγραψε εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες.

Στην Πολωνία, το 73% του δείγματος θεωρεί την άφιξη μεγάλων αριθμών προσφύγων από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ, μείζονα απειλή· πρόκειται για το ίδιο ακριβώς ποσοστό που χαρακτήρισε το ΙΚ τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα αυτή.

Συγκριτικά, στη Γερμανία το 31% και στη Σουηδία μόλις το 24% απάντησε ότι θεωρεί τους πρόσφυγες μείζονα απειλή, παρά το γεγονός ότι αυτά τα δύο κράτη έχουν υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες κατά κεφαλήν σε όλη την ΕΕ.

Κατά μέσον όρο, περίπου το ένα τρίτο του δείγματος και στις δέκα χώρες απάντησε πως θεωρεί τις εντάσεις με τη Ρωσία και την ισχυροποίηση της Κίνας, που αναδεικνύεται σε μεγάλη δύναμη σε διεθνές επίπεδο, μείζονες απειλές.

Στην Πολωνία το αποτέλεσμα ήταν και πάλι πολύ διαφορετικό, με το 71% του δείγματος να χαρακτηρίζει τη Ρωσία σημαντικό κίνδυνο, ποσοστό υπερδιπλάσιο των αντίστοιχων στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή τη Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ