ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονίζει το μήνυμα του συζύγου της Τζο Κοξ

Συγκλονίζει το μήνυμα του συζύγου της Τζο Κοξ
REUTERS/Stefan Wermuth

Συγκλονίζει το μήνυμα του συζύγου της Τζο Κοξ λίγες ώρες μετά τη δολοφονία της από έναν άνδρα 52 ετών, ο οποίος φέρεται να είναι «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας ναζιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ.

Ο Μπρένταν Κοξ αποχαιρέτησε τη σύζυγό του με ένα μήνυμα που ραγίζει καρδιές.

«Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις ζωές μας. Πιο δύσκολου, πιο επώδυνου, λιγότερο χαρούμενου, με λιγότερη αγάπη. Εγώ και οι φίλοι και η οικογένεια της Τζο θα δουλέψουμε κάθε στιγμή της ζωής μας για να αγαπούμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και για να πολεμήσουμε το μίσος που σκότωσε την Τζο» αναφέρει ο Μπρένταν Κοξ και προσθέτει:

«Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και αγωνίστηκε δυναμικά γι 'αυτό κάθε μέρα της ζωής της, είχε ένα πάθος για τη ζωή που θα εξαντλούσε τους περισσότερους.

Θα ήθελε δύο πράγματα πάνω απ' όλα να συμβούν τώρα, ένα, τα πολύτιμα παιδιά μας να πλημμυρίσουν με αγάπη και, δύο, να ενωθούμε όλοι για να πολεμήσουμε το μίσος που την σκότωσε. Το μίσος δεν έχει ηθική, φυλή ή θρησκεία, είναι δηλητηριώδες.

Η Τζο δεν λυπόταν για τη ζωή της, έζησε κάθε μέρα της στο μάξιμουμ».

Μία τραγωδία που «πάγωσε» τη Βρετανία

Το χωριό του Μπέρστολ τιμά τη μνήμη της δολοφονημένης βουλευτή του Εργατικού Κόμματος. Το βράδυ της Πέμπτης, δεκάδες συμπατριώτες της συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του χωριού για να συμμετάσχουν σε τελετή στη μνήμη της, ενώ την ίδια στιγμή στο Λονδίνο μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου συγκεντρώνονταν δεκάδες πολίτες, ανάμεσά τους ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλα μέλη των Εργατικών με δάκρυα στα μάτια.

1

Η άγρια δολοφονία πάγωσε την εκστρατεία για το δημοψήφισμα.

REUTERS/Stefan Wermuth

Tα βρετανικά Μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται για το κίνητρο της επίθεσης και δεν διστάζουν να καταγγείλουν τον επιθετικό τόνο της εκστρατείας.

Η εφημερίδα The Guardian καταγγέλλει το βίαιο, διχαστικό κλίμα της εκστρατείας και κάνει λόγο για μία επίθεση «κατά του ανθρωπισμού, του ιδεαλισμού και της δημοκρατίας».

Το περιοδικό Spectator απαλλάσσει από την προσωπική ευθύνη τον Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Ukip και τα μέλη της εκστρατείας «Leave». «Αλλά είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η εκστρατεία τους», γράφει.

«Όταν ενθαρρύνεις το μένος, δεν μπορείς να κάνεις τον έκπληκτο όταν οι άνθρωποι εξαγριώνονται».

2

REUTERS/Stefan Wermuth

ΔΗΜΟΦΙΛΗ