ΚΟΣΜΟΣ

Εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε κυβερνοεπιθέσεις

Εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε κυβερνοεπιθέσεις
Μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση θα προκαλούσε την επέμβαση και του ΝΑΤΟ REUTERS/Pawel Kopczynski/Illustration/File Photo

Την ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε μια ευρεία κυβερνοεπίθεση έκανε γνωστή ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως «μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση μπορεί να θεωρηθεί κάτι που απαιτεί την επέμβαση του Συμφώνου. Τότε, το NATO μπορεί και πρέπει να αντιδράσει».

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild ο ισχυρός άνδρας του ΝΑΤΟ διευκρινίζει πως «το πώς (θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ) θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρή θα είναι η επίθεση».

Τα κράτη μέλη του Συμφώνου συμφώνησαν να κατατάξουν τον κυβερνοχώρο ως επίσημο πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, πλέον απαιτείται από την συμμαχία να προσαρμοστεί στις όλο και πιο περίπλοκες απειλές που αντιμετωπίζει.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αμύνονται έναντι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο με τον ίδιο τρόπο που το πράττουν για επιθέσεις από στεριά, θάλασσα ή αέρα, σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι ΗΠΑ ήδη είχαν καταστήσει σαφές πριν από μερικά χρόνια, ότι θα αντιδρούν σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζουν κάθε άλλη απειλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ