ΚΟΣΜΟΣ

Ασίγαστος θρήνος στη Βρετανία - Παγώνουν οι καμπάνιες για το δημοψήφισμα

Ασίγαστος θρήνος στη Βρετανία - Παγώνουν οι καμπάνιες για το δημοψήφισμα
REUTERS

Συγκλονισμένη παραμένει η κοινή γνώμη και ο πολιτικός κόσμος στη Βρετανία ύστερα από τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Οι σημαίες στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Κοινοβούλιο και στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, κυματίζουν μεσίστιες.

Στο Μπίρστολ, την τοποθεσία της δολοφονίας, εκατοντάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε αγρυπνία σε μια τοπική εκκλησία.

Αγρυπνία έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο, στην πλατεία έξω από το Κοινοβούλιο, καθώς και σε Εδιμβούργο, Μπέρμπιγχαμ, Μάνσεστερ, Μπράιτον, Γλασκώβη και Κάρντιφ μεταξύ άλλων.

«Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και αγωνίστηκε δυναμικά γι' αυτό κάθε μέρα της ζωής της, είχε ένα πάθος για τη ζωή που θα εξαντλούσε τους περισσότερους» δήλωσε ο σύζυγος της Κοξ, Μπρένταν.

Νωρίτερα, οι Τόρις ανακοίνωσαν ότι ως φόρο τιμής στην βουλευτή των Εργατικών δεν θα διεκδικήσουν τη θέση της στις εκλογές στην περιφέρεια της.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός και αρχηγός των συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον και ο αρχηγός των Εργατικών Τζέιμς Κόρμπιν σε μια από τις σπάνιες κοινές εμφανίσεις του απέτισαν μαζί φόρο τιμής στο σημείο της δολοφονίας στο Μπίρστολ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε έκκληση στους πολίτες της χώρας να παραμείνουν ενωμένοι ενώ παράλληλα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για την ερχόμενη Δευτέρα.

«Εκεί οπου βλέπουμε μίσος, εκεί όπου βλέπουμε διχασμό, θα πρέπει να τα αποβάλουμε από την πολιτική ζωή, από τη δημόσια ζωή, από τις κοινότητές μας», υπογράμμισε ο Κάμερον

Ο Κόρμπιν επιβεβαίωσε ότι το Κοινοβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως την Δευτέρα ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν να τιμήσουν την Κοξ.

Την ίδια στιγμή το Εργατικό κόμμα ανακοίνωσε πως σταματά την καμπάνια για το δημοψήφισμα μέχρι τη Δευτέρα.

Παρόμοια απόφαση έως το Σάββατο πήρε και η εκστρατεία «Βritain Strongair in Europe», που υποστηρίζει την παραμονή στην Ε.Ε, αλλά και η καμπάνια που υποστηρίζει το Brexit.

Σήμερα η αστυνομία του δυτικού Γιορκσάιρ τόνισε πως οι σχέσεις του δράστη με ακροδεξιό εξτρεμισμό αποτελούν βασικό κομμάτι της έρευνας για τη δολοφονία. Επίσης έκανε λόγο για «στοχευμένη επίθεση».

Την ίδια στιγμή τα βρετανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν αναλυτικά πορτρέτα για το προφίλ του δράστη, του 52χρονου Τόμας Μερ.

mer

Ο μοναχικός, ερασιτέχνης κηπουρός από τη μικρή κωμόπολη του δυτικού Γιορκσάιρ φημολογείται ότι ήταν συνδρομητής αρκετών περιοδικών με ακροδεξιό περιεχόμενο και μέλος ακροδεξιών οργανώσεων με κορυφαία μια προερχόμενη από τις ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή έρευνα των βρετανών αστυνομικών που τον ανέκριναν, αλλά και αυτών που ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας της Τζο Κοξ. Επισήμως, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι βρετανικές αρχές είναι εξαιρετικά φειδωλές στις εκτιμήσεις για τα ιδεολογικά κίνητρα του δράστη κάτι που γίνεται σεβασδτό και από τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας που παραδοσιακά τηρούν επιφυλάξεις στις εύκολες θεωρίες.

Πολλοί, βέβαια, είναι αυτοί που από την πρώτη στιγμή συνέδεσαν τη δολοφονία με το δημοψήφισμα της ερχόμενης Πέμπτης. Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο το προφίλ του φερόμενου ως δράστη και το προαναφερόμενο ακροδεξιό του παρελθόν, καθώς επίσης και η μη επιβεβαιωμένη πληροφορία ότι πριν τραβήξει τη σκανδάλη και - εν συνεχεία - μαχαιρώσει την Κοξ, φώναξε Britain First (Πρώτα η Βρετανία). Πιθανότατα θα περάσει καιρός για να αποδειχθεί αν τελικά ο Μερ ήθελε να τιμωρήσει την Κοξ για την υπέρ του Bremain ρητορική της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ