ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκαν χρυσά κοσμήματα των Βίκινγκς

Βρέθηκαν χρυσά κοσμήματα των Βίκινγκς
Tony Smith / YouTube

Τρεις ερασιτέχνες αρχαιολόγοι στη Δανία έκαναν την μεγαλύτερη ανακάλυψη που έχει γίνει στη χώρα.

«Ξέθαψαν» κυριολεκτικά, επτά περιδέραια από την εποχή των Βίκινγκς –έξι χρυσά και ένα ασημένιο- που χρονολογούνται από το 900 μ.Χ. Τα πολύτιμα κοσμήματα βρέθηκαν σε ένα χωράφι στη Γιουτλάνδη και αποτελούνται από 900 γραμμάρια καθαρό χρυσό.

Μάλιστα, το 1911, είχε γίνει παρόμοια ανακάλυψη από αρχαιολόγους, στο ίδιο μέρος και οι επιστήμονες θεωρούν ότι ανήκουν στην ίδια συλλογή.

Μια εκ των αρχαιολόγων, η Μαρί Αγκάρντ (Marie Aagaard) αναφέρει στο RT: «Πραγματικά πιστεύω ότι είναι σαν να βρήκαμε χρυσό στο τέλος του ουράνιου τόξου».

Τα πολύτιμα αντικείμενα έχουν μεταφερθεί στο μουσείο Sønderskov. Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα του μουσείου, τα κοσμήματα άνηκαν σε μια «ελίτ» των Βίκινγκς, ωστόσο παραμένει άγνωστο γιατί είχαν ταφεί.

«Ο θησαυρός χρονολογείται ότι θάφτηκε το 900 μ.Χ. Πιστεύω ότι τα κοσμήματα θάφτηκαν γιατί ήθελαν να τα προστατέψουν, από ποιόν και γιατί, ίσως δεν μάθουμε ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η έρευνα γύρω από τα μυθικά κοσμήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς αναμένεται να μεταφερθούν το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης για περαιτέρω μελέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ