ΚΟΣΜΟΣ

Ο δημ/φος Μιχάλης Κοσμίδης περιγράφει από το Λονδίνο το κλίμα μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Ο δημ/φος Μιχάλης Κοσμίδης περιγράφει από το Λονδίνο το κλίμα μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ
Οι γονείς και η αδελφή της Τζο Κοξ στο σημείο όπου δολοφονήθηκε REUTERS/Danny Lawson/Press Association

Mε λουλούδια στα χέρια, οι γονείς και η αδελφή της Τζο Κοξ στέκονται, μαζί με δεκάδες άλλους, στο σημείο όπου η νεαρή και ιδιαίτερα αγαπητή βουλευτής των Εργατικών δολοφονήθηκε. 

Νωρίτερα, ο δράστης άφηνε άναυδους τους πάντες, όταν, ενώπιον του δικαστή, ερωτώμενος πώς λέγεται απάντησε "το όνομα μου είναι θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Βρετανία". Του είχε ήδη ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία. 

 

"Ασκήσαμε δίωξη σε έναν άνδρα για ανθρωποκτονία, σοβαρή σωματική βλάβη, κατοχή όπλου με πρόθεση διάπραξη εγκλημάτων και κατοχή επιθετικού όπλου ", δήλωσε ο Νικ Γουάλεν, επικεφαλής της αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ.

Ο μοναχικός, ερασιτέχνης κηπουρός από μια μικρή κωμόπολη του δυτικού Γιορκσάιρ φημολογείται ότι ήταν συνδρομητής αρκετών περιοδικών με ακροδεξιό περιεχόμενο και μέλος ακροδεξιών οργανώσεων με κορυφαία μια προερχόμενη από τις ΗΠΑ.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την έρευνα των βρετανών αστυνομικών που τον ανέκριναν, αλλά και αυτών που ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας της Τζο Κοξ.

COX FAMILY

Οι γονείς και η αδελφή της Τζο Κοξ στο σημείο όπου δολοφονήθηκε - Πηγή: Danny Lawson/Press Association via REUTERS

Επισήμως, πάντως, οι βρετανικές αρχές είναι εξαιρετικά φειδωλές στις εκτιμήσεις για τα ιδεολογικά κίνητρα του δράστη κάτι που γίνεται σεβαστό και από τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας που παραδοσιακά τηρούν επιφυλάξεις στις εύκολες θεωρίες.

Ο δημ/φος Μιχάλης Κοσμίδης περιγράφει από το Λονδίνο το κλίμα μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κοσμίδη, δημοσιογράφο που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, η Τζο Κοξ ήταν μία πάρα πολύ αγαπητή βουλευτής.

Ήταν ένα νέο κορίτσι, δυναμικό και το ανερχόμενο αστέρι των Eργατικών. Αυτό που την χαρακτήριζε ήταν ο απλός και καθαρός λόγος της στη Βουλή.

«Ο βίαιος τρόπος της δολοφονίας της έχει προκαλέσει σοκ και για έναν ακόμα λόγο» λέει ο δημοσιογράφος και εξηγεί:

«Κανείς δεν έχει καταλάβει για το τι ακριβώς πρόκειται. Οι εφημερίδες του Λονδίνου γράφουν διάφορα σενάρια για τις συνδέσεις που είχε ο δολοφόνος με ακροδεξιές οργανώσεις. Επίσης αναφέρουν το ενδεχόμενο ότι ίσως είχε προβλήματα ψυχολογικά, καθώς όπως είναι γνωστό, είχε ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη λίγο πριν προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια».

Βλέπουν επικράτηση της παραμονής;

Οι πολιτικές αναλύσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το κατά πόσο θα επηρεάσει η δολοφονία της Τζο Κοξ τους Βρετανούς, δίνουν και παίρνουν.

Όπως λέει ο Μιχάλης Κοσμίδης, γενικά εκτιμάται ότι «θα ενισχύσει την ομάδα εκείνων που θέλουν να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ».

«Αυτό το είδαμε να λειτουργεί και στις χρηματαγορές. H λίρα και το χρηματιστήριο ανέβηκαν καθώς οι αναλυτές θεώρησαν ότι η δολοφονία ενισχύει τη τάση να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι το τραγικό γεγονός της δολοφονίας της πολιτικού έστειλε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα. «Ήταν από τις σπάνιες φορές που είδαμε τον πολιτικό κόσμο ενωμένο διότι η συζήτηση ενόψει του δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει μεγάλο διχασμό στην κοινή γνώμη ».

«Μουδιασμένη» επανεκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας

Μετά την απρόσμενη εξέλιξη με τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ και την αναγκαστική διακοπή της, η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου την Κυριακή, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη οι Βρετανοί θα κληθούν να αποφασίσουν αν η χώρα θα πορευτεί εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τους Financial Τimes και τον Economist, ήταν σήμερα η σειρά των Times του Λονδίνου να λάβουν θέση υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ενωση. Η εφημερίδα ανήκει στον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοκ, που είναι επίσης ιδιοκτήτης της The Sun. Αυτή όμως τάχθηκε αυτήν την εβδομάδα υπέρ του Brexit

ΔΗΜΟΦΙΛΗ