ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία ψηφίζει, το Βέλγιο ανησυχεί

Η Βρετανία ψηφίζει, το Βέλγιο ανησυχεί
REUTERS / STEFAN WERMUTH

Την ώρα που οι Βρετανοί συρρέουν μαζικά στις κάλπες αποφασίζοντας για το μέλλον τους, στο Βέλγιο επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην «επόμενη μέρα» ενός ενδεχόμενου Brexit.

Οι εκτιμήσεις των περισσότερων Βέλγων αναλυτών καταλήγουν στο ότι ακόμα κι αν η ζημιά από ένα Brexit παραμείνει «περιορισμένη», σίγουρα κανείς δεν πρόκειται να εξέλθει «ενισχυμένος» από μια τέτοια εξέλιξη.

Σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες προβάλλονται οι εκκλήσεις πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τους Βρετανούς ψηφοφόρους να επιλέξουν το Bremain. Σε ό,τι αφορά στα βελγικά μέσα ενημέρωσης, το κατά πόσον οι Βρετανοί θα αποφασίσουν με την καρδιά ή με το μυαλό τους απασχολεί τους πάντες.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, η De Standaard αναφερόμενη στο σημερινό δημοψήφισμα τάσσεται υπέρ των συλλογικών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι «δεν ωφελεί σε τίποτα να αρχίζει να ξηλώνει κανείς το ευρωπαϊκό πουλόβερ». Την Ευρώπη «να κρατάει την αναπνοή της» ‘βλέπει’ στο κεντρικό της θέμα η De Tijd, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα οι Βρετανοί να ψηφίσουν σήμερα υπέρ της Ευρώπης

Η Soir αναλύει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενο Brexit, σενάρια «εξόδου», καθώς και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «συχνά πέφτουν έξω». Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ρίσκο που ανέλαβε ο Κάμερον, για λόγους πρωτίστως εσωκομματικούς, ήταν τελικά πολύ μεγαλύτερο από όσο είχε αρχικά φανταστεί.

Τέλος δημοσίευμα στη Libre Belgique με τίτλο «Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται αθόρυβα», αναφέρει ότι επισήμως μεν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν τοποθετούνται επί του βρετανικού δημοψηφίσματος, ανεπισήμως ωστόσο γίνονται διαρκείς συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων επί σεναρίων σε περίπτωση υπερψήφισης της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, τέλος, ότι μια πρώτη συζήτηση των σεναρίων αυτών αναμένεται να γίνει στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο πιθανώς να συγκληθεί εκτάκτως σε ολομέλεια την 28η Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ