ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός σε Λονδίνο και Ευρώπη - Το Brexit είναι γεγονός

Σεισμός σε Λονδίνο και Ευρώπη - Το Brexit είναι γεγονός
REUTERS

Έκπληκτη και σοκαρισμένη η Ευρώπη σήμερα με την ανατροπή των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το Brexit  είναι πλέον γεγονός. Σύμφωνα με τις ενδείξεις οι υποστηρικτές της εξόδου κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό 52% έναντι 48% της παραμονής. 

Ο Νάιντζελ Φάρατζ με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι μπορεί πλέον να ονειρεύεται ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα πηγές του στρατοπέδου του Bremain, δηλώνει στο BBC ότι πλέον «τα πράγματα είναι δύσκολα». Λίγη ώρα αργότερα ο Φάρατζ ζήτησε την άμεση παραίτηση του Κάμερον σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για νίκη του Brexit. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος πρέπει να είναι ο διαπρύσιος υποστηρικτής του Brexit Μπόρις Τζόνσον και οι Μίκαελ Γκοβ και Λίαμ Φοξ που συμμετείχαν επίσης στην καμπάνια του Brexit.

Από την άλλη, ο Μάθιου Έλιοτ, επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit δήλωσε στο Reuters ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, προκειμένου να εφαρμόσει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού.

Σκοτία και Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής, ενώ Αγγλία και Ουαλία τάχθηκαν υπέρ της εξόδου. Με αυτά τα δεδομένα τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο Λονδίνο ακούγονται σενάρια περί παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πιθανότατα θα συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ενώ υπάρχουν σενάρια και για πρόωρες εκλογές.

Την άμεση παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του του ακροδεξιού Ukip.

Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Βρετανία τώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα του επικρατεί σήμερα το πρωί.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, όλοι είναι πολύ κουρασμένοι, δεν έχουμε κοιμηθεί».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Χάμοντ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι συνέχεια και σταθερότητα. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία πρόκειται τώρα να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές προκλήσεις.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την νομισματική και οικονομική σταθερότητα.

Αντιδράσεις

Στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προγραμμάτισαν έκτακτη σύσκεψη σε λίγη ώρα (9 ώρα Ελλάδος), ενώ στις 10 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς.

"Ανάθεμα. Μία κακή ημέρα για την Ευρώπη" έγραψε στο twitter ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Stubb

"Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι και ότι όλο αυτό είναι ένας κακός εφιάλτης" έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Για μια «θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάνμαϊερ. «Τα νέα σήμερα το πρωί από τη Βρετανία είναι πράγματι απογοητευτικά. Μοιάζει να είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία», αναφέρει το Tweet του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

βεμπερ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ