ΚΟΣΜΟΣ

Αναλύσεις και απόψεις για την επόμενη ημέρα του Brexit

Αναλύσεις και απόψεις για την επόμενη ημέρα του Brexit
REUTERS/Neil Hall

Μετά την ιστορική απόφαση των ψηφοφόρων της Μεγάλης Βρετανίας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγκυροι αναλυτές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιστήμονες μιλούν στο CNN Greece και χαρτογραφούν την επόμενη ημέρα. 

Δείτε όλο το multimedia υλικό του CNN Greece με σχόλια, αναλύσεις και προβλέψεις για το Brexit. 

Αλ. Μαλλιάς: το Brexit και οι επιπτώσεις του στις διεθνείς σχέσεις (audio)

"Αναμενόμενο" χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς. Επικεντρώνει, μιλώντας στο CNN Greece, στις επιπτώσεις του Brexit στις διεθνείς σχέσεις ενώ αναφέρεται και στις οικονομικές του προεκτάσεις. "Το θύμα", λέει χαρακτηριστικά, "είναι η στερλίνα" ωστόσο, εκφράζει φόβους ότι "το μικρόβιο ενδέχεται να μεταδοθεί και να επηρεάσει και το ευρώ".

Περισσότερα εδώ

Ο Π. Παπασαραντόπουλος για το Brexit (audio)

papasarantopoulos copy

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που έχει προκαλέσει «σεισμό» στην Ευρώπη, σχολιάζει στο CNN Greece ο εκδότης και συγγραφέας Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

Περισσότερα εδώ

Μ. Μπόση: Η απόφαση των Βρετανών η αρχή του τέλους για την Ευρώπη (audio)

“Η απόφαση της Βρετανίας για την έξοδο από την Ένωση ήταν πασιφανής και εξαιρετικά ευδιάκριτη, τουλάχιστον για τους μελετητές της Ένωσης”, αναφέρει στο CNN Greece η κ.Μαίρη Μπόση αναπληρώτρια καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Περισσότερα εδώ

O καθηγητής Αιμίλιος Αυγουλέας αναλύει την οικονομική διάσταση του Brexit (audio)

avgouleas

Σε συνέντευξη στο CNN Greece, ο καθηγητής Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών, Αιμίλιος Αυγουλέας δίνει την οικονομική διάσταση του Brexit, παραθέτοντας τρία πιθανά σενάρια που ενδέχεται να επικρατήσουν μετά τις σημερινές εξελίξεις.

Περισσότερα εδώ

Μιχάλης Κοσμίδης: Οι πρώτες συνέπειες του Brexit

Δεδομένου ότι η Σκοτία και η Βόρεια Ιρλανδία «υπερψήφισαν την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Κοσμίδη, κάποιο δημοψήφισμα με στόχο την αποχώρηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι απίθανο.

Περισσότερα εδώ

Η ευρωβουλευτής Μ. Σπυράκη στο CNN Greece για το Brexit (video)

spyraki

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι το ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί στις παραγωγικές διαδικασίες και στις επενδύσεις. Έκανε, επίσης, και τις δικές της εκτιμήσεις για τις συνέπειες του Brexit στην Ελλάδα και ιδίως για τις οικογένειες των παιδιών που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Βρετανίας.

Περισσότερα εδώ


Χαρ. Τσούκας: Το ευρώ ήταν, τελικά, λάθος (video)

tsoukas xaridimos1

«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή πληρώνει τρία πράγματα. Πρώτον τη δημιουργία του ευρώ που ήταν λάθος. Δεύτερον, τη μεγάλη της διεύρυνση του 2004. Και τρίτον την αδυναμία της να διαχειριστεί την ευρωκρίση ιδίως στον ευρωπαϊκό νότο», εκτιμά ο καθηγητής στρατηγικής διοίκησης στο πανεπιστήμιο της Κύπρου Χαρίδημος Τσούκας μιλώντας στο CNN Greece για το φλέγον θέμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Περισσότερα εδώ


Ο καθηγητής Μ. Προδρομίτης στο CNN Greece για το Brexit (video)

Μια διαφορετική προσέγγιση του "σεισμού" που προκάλεσε το Brexit μέσα από το πρίσμα της Κοινωνικής Ψυχολογίας και τον Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Μάκη Προδρομίτη.

Περισσότερα εδώ


Π. Βαλασόπουλος: Το Βερολίνο ξύπνησε σε σοκ (audio)

Σε κατάσταση σοκ ξύπνησε και η Γερμανία μετά την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων να εξέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σοκ αυτό προσπαθούν να διαχειριστούν στο Βερολίνο.

Περισσότερα εδώ


Damian Mac Con Uladh: Δεν θα υπάρχει Μεγάλη Βρετανία μέσα στην επόμενη πενταετία (κείμενο)

«Η Βρετανία μπαίνει σε περίοδο αβεβαιότητας και δεν είναι συνηθισμένη σε κάτι τέτοιο», δηλώνει στο CNN Greece ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Damian Mac Con Uladh, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και προβλέπει διάλυση της Μεγάλης Βρετανίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Περισσότερα εδώ


Κων. Φίλης: Μουδιασμένη η Ευρώπη - Δεν υπάρχει plan b (audio)

Μη αναμενόμενο χαρακτηρίζει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ενώ περιγράφει στο CNN Greece τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην επικράτηση του Brexit.

Περισσότερα εδώ


Μ.Κοσμίδης: Είναι οικονομικός και πολιτικός σεισμός (audio)

kosmidis1

Ο δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο περιγράφει το κλίμα και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη Μεγάλη Βρετανία μετά την ιστορική απόφαση, μεταφέρει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στη βρετανική κοινωνία και χαρτογραφεί τις επερχόμενες αλλαγές.

Περισσότερα εδώ

Λ. Διβάνη: Ψηφοθηρική βλακεία το βρετανικό δημοψήφισμα (audio)

divani

Σοκαρισμένη που ο Ντέιβιντ Κάμερον υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα και το ονόμασε και άσκηση Δημοκρατίας, δηλώνει η συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Νομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λένα Διβάνη. H κα Διβάνη έκανε λόγο για ακόμα έναν λαϊκισμό του Κάμερον «που ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία ψηφοθηρικά και καταλήγει να τελειώσει άδοξα την καριέρα του και εμάς, ως ενωμένη Ευρώπη κατά πάσα πιθανότητα, υπερασπιζόμενος αυτή την ψηφοθηρική βλακεία που ξεκίνησε».

Περισσότερα εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ